Ennyire bajban vagyunk?

A Coface szerint minden második cég kockázatos Magyarországon

Kiugróan magas a kockázatos cégek aránya Magyarországon: már minden második cég kimondottan, vagy közepesen kockázatosnak minősül a Coface Hungary szerint.

2010.02.17 10:48MTI

A követeléskezeléssel és hitelbiztosítással is foglalkozó Coface szerdai közleményében megállapítja: a régióban Magyarországot csak Románia előzi meg a kockázatos vállalatok számában. A közép-kelet-európai régióban januárban átlagosan a cégek 46,25 százalékát ítélték kockázatosnak, vagy közepesen kockázatosnak.

z arány az egy évvel korábbi 44,73 százalékhoz képest romlott. Magyarországon a januári 48,94 százalékos arány halvány javulást mutat, de felhívják a figyelmet arra, hogy minden hónapban más-más cégekről van szó, és a vizsgálat sajátosságai is okozhatnak eltérést. Augusztus óta - szeptember kivételével - minden hónapban 50 százalék felett volt a kockázatos magyar cégek aránya.

Dercze Zoltán, a Coface Hungary országigazgatója az MTI kérdésére elmondta, hogy éves szinten a mintegy 300 ezer működő magyar cég közül a megbízóik számára mintegy 40 ezret vizsgálnak. A megítélés alapja a vizsgált cég története, többnyire három évre visszatekintő pénzügyi adatainak összehasonlítása és azok trendje. Ugyanakkor figyelembe veszik az országkockázatot is.

A 2009-es üzleti eredmények beszámolói minden bizonnyal az árbevétel csökkenését tartalmazzák majd, és sok lesz a veszteségek cégek száma is. A tavasszal napvilágot látó, 2009. évi gazdálkodási adatok éppen akkor jönnek ki, amikor beindulna a gazdasági növekedés, és ezek a rossz adatok "rendszerszerű" féket jelenthetnek a gazdaságban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.