"Katasztrofális" helyzetben?

Credit Suisse: hazánk gazdasága a harmadik legsérülékenyebb

Izland és Görögország után Magyarország a harmadik legsérülékenyebb a Credit Suisse országkockázati rangsorában - idézi a svájci bank összeállítását a hétfői Magyar Nemzet.

2010.02.15 08:05Magyar Nemzet

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió húszmilliárd eurós óriáshitele ellenére továbbra is a világ harmadik legkockázatosabb országának számít hazánk, amely csak az adósságban úszó Izlandnál és az államcsőd szélére sodródott Görögországnál kapott jobb helyezést a Credit Suisse svájci bank legfrissebb országkockázati listáján.

Eszerint ez a három ország gyakorlatilag még mindig „katasztrofálisnak” számít, így a legmagasabb kockázati pontszámot kapta a pénzintézet közgazdászainak értékelésében. A rangsort több gazdasági mutató egybevetésével készítették el: vizsgálták az adott országban a költségvetés hiányát, az állami és a magánszektor eladósodottságát és egy esetleges állami fizetésképtelenség esetére biztosítást nyújtó értékpapírok árát is.

Emellett a gazdaság fejlődésének lehetséges határait és a fizetési mérleget is figyelembe vették. Magyarország elsősorban a kifejezetten magas államadóssága, valamint a lakosság és a vállalatok együttes eladósodottsága miatt került a legbizonytalanabb országok közé, főként azért, mert a visszafizetendő hiteleink jelentős része devizában van, ami óriási árfolyamkockázatot jelent. Figyelemre méltó, hogy az uniós tagországok közül csak a súlyos fizetési problémákkal küzdő Lettország és Litvánia államcsőd-kockázati biztosítása magasabb, mint hazánké, így jelenleg Romániával megegyező fizetésképtelenséget áraznak nekünk a piacok.

A listán nem sikerült kisebb kockázatot elérnünk azzal, hogy viszonylag alacsony, a bruttó hazai termék négy százaléka volt a 2009-es költségvetés hiánya. Ennél jobb eredményt ért el ugyanis Bulgária, Lengyelország, de még Kazahsztán és Argentína is – olvasható a hétfői Magyar Nemzetben, melyből további részleteket is megtudhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.