Fel kell nyálazni a törvényt is

Az autók 2,5 százalékát érintheti a vagyonadó

A magyarországi személyautópark 2,5 százalékát érintheti a pénzügyi tárca szerint a vagyonadó, amelynek kiszámításához a gépjárműadóról szóló törvényt is föl kell lapozni - írja a keddi Népszabadság.

2010.02.02 07:22Népszabadság

Tekintve, hogy hárommillió autó fut a magyar utakon, megközelítőleg 75 ezer forgalomba helyezett gépkocsi tulajdonosára vonatkozik a jogszabály, amennyiben a Pénzügyminisztérium helyesen becsülte meg az érintettek arányát - ismerteti a napilap. A cikk hangsúlyozza, hogy nemcsak a nálunk forgalomba helyezett gépkocsik tartoznak az adó hatálya alá, hanem a külföldi rendszámmal rendelkezők is, mindez már az APEH tájékoztatójából válik egyértelművé.

Az adatok szerint 2005 óta 22,8 ezer, 170 lóerősnél (e teljesítménytől, illetve az ennek megfelelő 125 kilowatt-tól kell fizetni az adót) nagyobb teljesítményű új autót helyeztek forgalomba Magyarországon, 2007-ben a legtöbbet, szám szerint 5552-t. Az adó kiszámításához nem elég a vagyonadótörvény, a gépjárműadóról szóló 1991-es törvényt is fel kell lapozni hozzá. A számítás alapját ugyanis az utóbbi jogszabályban közölt értékek adják, s ezeket kell felszorozni a vagyonadóról szóló törvényben foglaltak alapján. Vagyis: a 125 kilowatt teljesítményt elérő, de a 175 kilowattot meg nem haladó gépjármű után a gépjárműadó-törvény szerinti adóösszeg kétszeresét, a 175 és 199 kilowatt közöttiek után a 2,5-szeresét, míg a legalább 200 kilowatt teljesítményt elérő gépjárművek tulajdonosának a háromszorosát kell "különadóként" megfizetni.

Ezzel még nincs vége a műveletnek, mert arra is figyelni kell, mennyi az autó életkora: akár két és félszeres eltérés is lehet két, ugyanolyan teljesítményű, de eltérő életkorú személygépjármű adóterhe között - ismerteti a Népszabadság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.