Február végéig döntenek a bírák

Vagyonadó sokadszorra, ismét és... mindörökké?

Nem elképzelhetetlen, hogy az Alkotmánybíróság (AB) átengedi a rostán a vagyonadóként elhíresült mumust, mivel a bírák többsége úgy véli: ez a közteher nem sérti az alaptörvényt. Tény, divatos szófordulattal élve, hogy belefingottak már a 0-ás lisztbe, most kíváncsian várjuk a fejleményeket. Február végéig minden kiderül.

2010.01.25 13:05ma.hu

Angyal József okleveles adószakértő szerint a törvény ingatlanadóra vonatkozó részének eltörlése biztosnak tűnik. Ezidáig 16 indítványt nyújtottak be az AB-hez a vagyonadóval kapcsolatban. Vannak olyan indítványok, amelyek az egész törvény alkotmányosságát kérdőjelezik meg, vannak azonban olyanok is, amelyek csak egyes részeit kifogásolják. Egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy az egész törvényt vagy csak részeit darálják be. Részleges megsemmisítésnél fennáll az a veszély, hogy ha az ingatlanokra vonatkozó részt sztornózzák. Ez esetben értelemszerűen nem kell szerény hajlékunk után fizetni, viszont a vízi járművek illetve nagy értékű személyautók után igen. A törvény vonatkozó része kimondja: „A jogalkotó széles keretek között mérlegelhet akkor, amikor a közteher mértékét megállapítja, és nagy szabadsággal rendelkezik abban a kérdésben is, hogy mit határoz meg a közteher tárgyaként, a közteherviselési kötelezettség kiinduló pontjaként milyen gazdasági forrást választ ki.” (620/B/1992. AB határozat, ABH 1994, 539,541)

Az adószakértő szerint a vagyonadó önmagában nem alkotmányellenes, csak hát ugye a megvalósítási formája. Az ingatlanadó mértékét a magánszemélynek a jogszabály szerint saját magának, ún. önadózással kell meghatároznia. A hogyanja az már mellékes, legalábbis a törvény szerint, ugyanis ott nincs meghatározva. A jogalkotó szépen kihagyta a törvényből az illetéktörvényre való hivatkozást. Hogy még jobb legyen, a sokak által "emeszpéáltalkitalált", ávós módszerekkel adatainkat lenyomozó APEH még meg is büntethet, ha neadjisten 10 százalék eltéréssel kalkulálunk. Ez mindenképpen alkotmányossági aggályokat vet fel, és az i-re az teszi fel a pontot, hogy az adóellenőr akkor jöhet be otthonunkba, amikor csak ő akar. Ugyanis az ellenőrzés a vagyontárgyakra is kiterjed. Angyal József azt is aggályosnak találja, hogy a jogszabály korlátozza a szabad helymegválasztás jogát. Ez azt jelenti, hogy ha valaki bármilyen oknál fogva nem lakik az adott ingatlanban (pl. külföldön dolgozik), akkor is adót kell fizetnie.

Szabó Máté ombudsman teljes mértékben egyetért a kifogásolt tényekkel, viszont mindemellett azt is kifogásolja, hogy a nagycsaládok és a hitelt felvevők is rendkívül nehéz helyzetbe kerülnek a kalkulátor miatt. A nagycsaládosok általában nagyobb méretű és ezáltal magasabb értékű ingatlanban kénytelenek lakni, a hitelesek meg azért vannak patt helyzetben, mert nem kalkuláltak további kiadásokkal. A dolog pikantériája, hogy ezt a két dolgot nem fogja megvitatni az AB, ugyanis a forgalmi érték meghatározásának pontatlansága miatt megsemmisíti a törvényt.

A jelenleg hatályos törvények szerint a személyi jövedelemadó benyújtásával egy időben az éves adó 50 százalékát kell megfizetnie a vagyonadó fizetésére kötelezetteknek- ezt már Vadász Iván, az Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke nyilatkozta. Szerinte Az AB nem az egész törvényt fogja hatályon kívül helyezni.

Ha a Fidesz kormányra kerül, és betartja az első lépések között hangoztatott vagyonadó-eltörlést, júliusnál előbb nem fogja az Országgyűlés megszavazni a vagyonadó eltörlését, addig marad minden a régiben. Lehet bosszankodni, kínunkban nevetni a kalkulátor "pajkosságán". Szerkesztőségünk tett egy próbát, az eredmény igen meglepő volt: 3-ból 3-szor kalkulált ki eltérő értéket ingatlanunkra az APEH. Na most légy okos Domokos.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.