40 vagy 25 ezer forint?

Nincs megállapodás a hazautazás költségtérítéséről

A szakszervezetek havi 40 ezer forintos költségtérítést tartanak szükségesnek a dolgozók hétvégi hazautazásához, a munkaadók 25 ezer forintban határoznák meg a mértéket - hangzott el az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén.

2010.01.22 15:52MTI

A munkába járással kapcsolatos hétközi utazási költségtérítéséről készülő kormányrendeletről nem alakult ki vita, mivel mind a szakszervezeti, mind a munkáltatói oldal elfogadhatónak tartja a költségek arányában a 86 százalékos térítési mértéket. Ugyanakkor az európai uniós munkavállalás szükségessé tette a hétvégi hazautazás újraszabályozását.

A kormányrendelet tervezete ezt a költségek 86 százalékában, illetve maximum havi 40 ezer forintban rögzítette, amivel a szakszervezetek egyetértettek, a munkáltatói oldal viszont csak havi 25 ezer forintot tart elfogadhatónak. Vita alakult ki arról is, hogy a hazautazáshoz térítendő összeg évenkénti értékállandóságának megállapítása hogyan történjen. A szakszervezetek, a 40 ezer forintos költségtérítés mellett az éves inflációhoz kívánják kötni az összeget, míg a munkaadók a bruttó hazai termék (GDP) pozitív növekedésének mértékéhez.

A munkába járással összefüggő költségek térítésének szabályozására 2010. január elsejétől a kormány kapott felhatalmazást, így megállapodás híján a kormánynak kell döntenie a hazautazás költségtérítésének mértékéről is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.