Seres szerint minden maradt a régiben

Javították a költségtérítési "bakit" a honatyák

Az országgyűlési tisztségviselők jövőre a bizottsági alelnököknek járó választókerületi pótléknál nem kapnak nagyobb összeget: pótlék megállapításánál - vetítési alapként - legfeljebb az alapdíj kétszerese vehető figyelembe; ezzel hétfőn korrigálta a parlament a még nyáron elfogadott törvényhozási "bakit".

2009.11.17 07:14MTI/ OS/ ma.hu

Az Országgyűlés 334 igen, 3 nem szavazattal és 11 tartózkodás mellett fogadta el az egyes képviselői juttatások és kedvezmények megszüntetéséről szóló törvény módosítását. Nemmel szavazott a szocialista Baja Ferenc és Steiner Pál, valamint a független Katona Kálmán, míg 8 szabad demokrata, 1 fideszes és 2 független képviselő - utóbbiak között Dávid Ibolya, az MDF elnöke - tartózkodott.

A parlament június végén fogadta el azt a törvényt, amely szerint 2010-től az országgyűlési képviselők javadalmazása adóköteles, és megszűnik a képviselői költségtérítés. A törvény azért kellett most módosítani, mert a nyári törvényhozási "baki" miatt a parlamenti képviselők egy része, a tisztségviselők, a költségtérítés jövő évi megszüntetésével a jelenlegi költségtérítésük dupláját kaphatták volna választókerületi pótlék címén.

Az Országgyűlés még június 29-én fogadta el a Göndör István (MSZP) által beterjesztett törvényjavaslatot, mely az országgyűlési képviselők jövedelmének rendezését szolgálta. A sürgősséggel véghezvitt törvényalkotás hátterében az az egyértelmű szándék húzódott, hogy elkerüljék a Seres Mária által kezdeményezett, 605 ezer ember által támogatott népszavazás kiírását.

Közfelháborodást váltott ki, hogy a módosítás következtében jó néhány képviselő a korábbi költségtérítésük többszörösét kapná meg választókerületi pótlék címén. A törvény benyújtója ezt bakinak nevezte, és ígéretet tett a hiba kijavítására.

Az Országgyűlés hétfőn 334 igen, 3 nem szavazattal és 11 tartózkodás mellett elfogadta a nyáron alkotott törvény módosítását, melynek értelmében az országgyűlési tisztségviselők választókerületi pótlékának megállapításánál legfeljebb az alapdíj kétszerese vehető figyelembe. – Feltétlenül tudni kell, hogy a népszavazás az elszámolási kötelezettségre irányult.

Ezt viszont a mai napig nem rendezték és vélhetően már nem is fogják, de nem is akarják – vélekedett Seres Mária a népszavazás kezdeményezője. Szerinte a demokrácia és a népszavazás intézményének megcsúfolása az, amit a képviselők tettek anyagi érdekeik miatt. Az aláírásgyűjtést mégsem érzi felesleges energia pazarlásnak.

Seres Mária szerint kiállították a saját bizonyítványukat. Megtudhattuk mi számukra a valóban fontos; nem több százezer ember akarata győzött, hanem a kicsinyes egyéni érdekeik, az anyagiasságuk. Azt nyilatkozták, hogy csak a népszavazás költségét akarják megspórolni, de mégsem az abban szereplő elszámolási kötelezettséget vették a törvénybe. Immáron egyértelműen látszik, hogy akkor és most is az volt elsősorban cél, hogy anyagilag a jövőben se járjanak rosszabbul- áll a népszavazást kezdeményező Seres sajtóközleményében.

Seres Mária azóta több aláírásgyűjtést is elindított, amelynek gyűjtőívei letölthetőek a honlapjáról. Többek között a pártok állami támogatásának megszüntetéséhez keresi a támogatókat, de a kisebb a parlament és a képviselők visszahívhatósága is szerepel a listán.

Nemrégiben létrehozta a Civil Mozgalom nevezetű szervezetet, amellyel már a tavaszi választásra készülnek.

– Valódi kontroll hiányában bármit megtehettek és meg is tesznek a parlamenti képviselők. Éppen itt az ideje változtatni ezen a kényelmes helyzeten. Be szeretnénk vezetni a magyar Országgyűlésben a civil kontrollt, és meg szeretnénk szüntetni azokat a kiváltságokat, amiket évek óta megszavaztak maguknak a pártok, és amelyekhez úgy tűnik foggal-körömmel ragaszkodnak. Seres Mária azt kéri mindenkitől aki a kezdeményezésekhez csatlakozott: ne felejtsék el, hogy a kérésünket nem teljesítették az általunk megválasztott képviselők. Ezért tudjunk mi is nemet mondani nekik tavasszal, amikor majd a szavazatainkat kérik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.