Fogyasztóvédelmi sorok

Giccses pulcsi, bazi nagy cipő - kamumentes, tiszta vásárlást!

Amikor mindennapjaink során betérünk egy-egy üzletbe, vagy problémáinkkal visszatérünk a vásárlás helyére, sokszor nem vagyunk tisztában azzal, milyen jogaink és lehetőségeink vannak, illetve a kereskedőt milyen kötelezettségek terhelik.

2008.02.20 15:33ma.hu

Itt van mindjárt az ajándékba kapott áru esete. Kivel nem fordult már elő élete során, hogy a Karácsonyra vagy születésnapra kapott pulcsi színe nem felelt meg a várakozásoknak, vagy stílusát nem találtuk magunkra nézve megfelelőnek? Megannyi esetben a boltban fel-és kipróbált cipő méretével kapcsolatban akadtak gondok, esetleg a farmer nem jött fel ránk odahaza. Ilyenkor aztán nyugodt szívvel tértünk vissza a kereskedőhöz, „cserélje már ki nekünk” alapon. 

Nem árt azonban tudni, hogy ilyen esetekben az eladó nem köteles kicserélni a terméket. Se mérethiba, se esztétikai problémák esetén nem kötelezettsége ez, csak és kizárólag, ha minőségi kifogás – értsd rossz, hibás az áru – merül fel. Amennyiben szerencsénk van adott eladóval, kicserélheti a kicsi, nagy, csúnya, ízléstelen terméket, de ismételjük, NEM KÖTELESSÉGE! Jó tanács ilyen esetre: alaposan gondoljuk át, mit veszünk, és próbáljuk fel a boltban. Járjunk el körültekintően! 

Szintén gyakori eset, amikor a kereskedő úgy dönt, vásároljuk le a visszavitt hibás termék árát. Nos, a „levásároltatás” intézményét nem ismeri a magyar jogrendszer, így a kereskedő NEM KÖTELEZHET minket erre. 

Természetesen megállapodhatunk az eladóval abban, hogy levásároljuk a visszavitt termék árát, de erre sem ő nem kötelezhet minket, sem mi nem követelhetjük tőle ezt a lehetőséget. Hibás termék esetén az elsőszámú kötelezettsége ugyanis a javítás, illetve a csere. Ha ezekre nincs mód, vagy azt nem vállalja, jöhet az árleszállítás, valamint a szerződéstől való elállás. 

A hibás teljesítés imént említett következményeiről következő Fogyasztóvédelmi sorainkban olvashatnak bővebben. Addig is amennyiben a témában vagy további fogyasztóvédelmi körben kérdése merül fel, keresse fel az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület honlapját (www.ofe.hu), illetve Tanácsadó Irodáit szerte az országban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.