Fogyasztóvédelmi sorok

Akciós árut vissza nem cserélünk! - ne higgy neki!

Amikor a kereskedő mélyen a szemünkbe néz, és őszintének tűnő tekintettel kijelenti, "akciós terméket nem áll módunkba visszacserélni", no abban a pillanatban véletlenül se hagyjuk ott az eladót!

2008.02.19 14:34ma.hu

Akciók, akciók, akciók. Szinte mással sem találkozhatunk úton-útfélen. Leugorhatunk csupán egy liter tejért, egy fél pár cipőért vagy egy rózsaszín pulcsiért, a frontális ütközés a „hatalmas kedvezmény, soha vissza nem térő lehetőség” akciókkal szinte elkerülhetetlen. Az eladó mosolyog, örömmel nyújtja át a terméket, mi fizetünk – akciósan! –, odahaza meg boldogan újságoljuk szeretteinknek: „akciósan vettem, a hülyének is megéri!” 

Mindez persze aligha lenne baj – leszámítva a nem éppen tisztességes kereskedelmi gyakorlatot –, ha később nem lenne gondunk a frissen vásárolt, akciós csodával, ami valljuk be, nem egyszer előfordul. No, olyankor aztán csomag kézbe kap, irány újfent a bolt, lehet eső vagy sár, télvíz vagy nyári forróság. 

Általában bizakodva várjuk a kereskedővel való újabb találkozást, feltéve, hogy nincs még megannyi rossz tapasztalatunk. A jó eladó már kevésbé kedves ekkor, és nyugodt hangon, magabiztosan közli: „akciós terméket nem veszünk vissza!” No ebben a szent pillanatban véletlenül se adjuk fel, mérgelődve hazakullogva, hogy „mekkora hülyeség volt megvenni”… 

Az eladó ugyanis KÖTELES az akciós termék visszavitelével is érdemben foglalkozni, ha minőségi hiba merül fel. Azaz, ha az áru rossz, hibás, nem működik, lyukas, szakadt, satöbbi. Csak egy esetben mentesül ez alól, ha az akció meghirdetésekor jelezte: azért olcsóbb az áru, mert hibás.
 
Persze ebben az esetben jobb, ha meg sem vesszük a leértékelt terméket. Amennyiben a témában vagy további fogyasztóvédelmi körben kérdése merül fel, keresse fel az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület honlapját (www.ofe.hu), illetve Tanácsadó irodáit szerte az országban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.