Látszanak a gazdasági talpraállás jelei

Az EU pénzügyminiszterei szerint már látni a fényt az alagút végén

Az Európai Unióban már látszanak a gazdasági talpra állás jelei, köztük a pénzügyi piacok stabilizálódása és a bizalom javulása, de a folyamat még törékeny, ezért továbbra is indokolt a kormányzati támogatások folyósítása a fellendülés érdekében - állapították meg a tagországok pénzügyminiszterei keddi luxembourgi találkozójukon.

2009.10.20 15:13MTI

Közleményük szerint a miniszterek egyetértettek abban, hogy összehangolt stratégiára van szükség a gazdaság fellendítését szolgáló nemzeti erőfeszítésekhez, mert így lehetséges megteremteni "a stabilizációs és a fenntarthatósági aggodalmak közti egyensúlyt". Olyan koordinációra van azonban szükség, amely lehetővé teszi a pénzügyi stabilitást biztosító uniós paktum tiszteletben tartását is - tették hozzá.

Az EU pénzügyminisztereinek testülete hangsúlyozta azt is, hogy "növelni kell az államháztartás hatékonyságát" a tagországokban, illetve "intenzívebbé kell tenni a szerkezeti reformokat már rövid távon is". "Legkésőbb 2011-ben az államháztartás konszolidációjának minden tagállamban meg kell kezdődnie" - áll a közleményben. Ez utóbbinak mindazonáltal feltétele az is, hogy november elején kiadandó őszi gazdasági előrejelzésében az Európai Bizottság megerősítse a talpra állás "fokozódó és önfenntartó" jellegét. A nagyon eladósodott országokban a lefaragásnak már jövőre meg kell kezdődnie - adta értésre az elfogadott szöveg, amely e ponton nem nevezett meg tagállamokat.

A miniszterek napirendjének egyik fontos témája ezúttal is az volt, hogyan tud az unió megküzdeni a nemzetközi válság körülményeivel, milyen lehetőségek mutatkoznak arra, hogy a gazdaságot sikerüljön a lehető leggyorsabban helyreállítani minden tagországban. Az elnöklő svéd Anders Borg úgy fogalmazott, hogy az uniót az elmúlt időkben nagyon nehéz pénzügyi zavarok sújtották, ezért a tagországok kormányait képviselő tanácsnak "forgalomirányító rendőrként" mutatnia kell az utat a kilábalás politikai szabályozásához.

A közlemény szerint a miniszterek fontosnak tartják azt is, hogy a fellendülés időszakában az államháztartási konszolidáció a GDP-arányos évi fél százalékban előírt minimumszintnél nagyobb tempóban történjék majd. Mindezeket az elemeket a tagországoknak már bele kell illeszteniük aktualizált stabilizációs, illetve konvergenciajelentésükbe, amelyeket január végére nyújtanak be az Európai Bizottságnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.