Módosító javaslatokkal "mozgatnának"

A Fidesz 450 milliárdnak keresne más helyet a büdzsében

A Fidesznek a 2010-es költségvetéshez benyújtott módosító javaslatai összesen 450 milliárd forintot "mozgatnak meg" - közölte Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke az MTI-nek nyilatkozva.

2009.10.14 07:52MTI

Varga Mihály elmondta: a Fidesz összesen több mint 1.370 módosító indítványt nyújtott be a jövő évi büdzsé tervezetéhez, ebből a központi módosító javaslatoknak 450 milliárd forintos az összhatása; ennyit pénzt csoportosítanának át főként a jövő évi tartalékok terhére az általuk preferált területekre. Az ellenzéki párt készített egy 175,8 milliárd forintos önkormányzati csomagot, amelyben az oktatási, szociális, egészségügyi normatívákat, illetve a helyi közlekedés támogatását próbálja rendezni - közölte Varga Mihály.

Hozzátette: emellett egy 230 milliárd forintos gazdaságélénkítő-munkahelyteremtő és egy 45 milliárd forintos, az egészségügyet érintő csomagot nyújtott a Fidesz. A gazdaságélénkítő csomag részleteiről szólva az alelnök kiemelte, hogy a párt gazdaságfejlesztésre 200 milliárd, turizmusélénkítésre 5 milliárd, az energiahatékonyság javításárára pedig 10 milliárd forintot szánna, a munkahelymegtartást elősegítő, a kis- és közepes vállalkozóknak nyújtandó támogatásra pedig 15 milliárd forintot.

A fideszes indítványok forrásoldaláról szólva Varga Mihály kiemelte, hogy az átcsoportosítások fedezetéül a tartalékok, illetve a kormány hiteltelensége miatti magasabb kamatfelár szolgálna. Hozzátette: ennek értelmében az adósságszolgálatból 50 milliárd forintos kamatkockázati tartalékot vonnák el, míg 71 milliárd forintot a céltartalékból, 79 milliárd forintot pedig a stabilitási tartalékból.

Varga Mihály kiemelte: összesen 300 milliárd forintot csoportosítanának át a tartalékokból; de elvonnák a 40 milliárdos informatikai fejlesztésre fordítandó összeget, s elvonnának 12 milliárd forintot a központi irodabútor-beszerzésből is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.