"Ez így nem fog menni"

Varga: A Fidesz gazdasági programja az euróövezethez kellene vezessen

A következő kormánynak olyan gazdasági programot kell kidolgoznia, amely elvezet az euróövezethez - mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, volt pénzügyminiszter a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) pénteki rendezvényén Budapesten.

2009.10.02 14:54MTI

A vendéglátó Futó Péter, az MGYOSZ elnöke bejelentette: a gyáriparosok üdvözlik a következő 10 évre vonatkozó Fidesz programot, amely egymillió munkahely megteremtését célozza meg. Az MGYOSZ javasolja, hogy a lakosságra vonatkozó banki etikai kódex terjedjen ki a vállalkozásokra is, ezt az elképzelést a pénzügyi felügyeletnek és az jegybanknak is megküldte a szervezet - jelezte Futó Péter.

Varga Mihály a következő kormány gazdasági programpontjai közül a költségvetési kiadások kontrollját, beruházás ösztönző gazdaságpolitikát, kiszámítható és csökkenő adórendszert emelte ki. A Fidesz alelnöke hangsúlyozta: "a munka világa felé orientáló ösztönző rendszerre van szükség". Hozzátette, hogy a jelenlegi kormány "Út a munkához programja" helyes, de azt koncentrált formában kellene megvalósítani, mert 3.200 önkormányzatnál nem elég hatékonyan működik.

Egy kérdésre válaszolva Varga Mihály azt mondta: el tud képzelni olyan helyzetet, amelyben átmenetileg vállalható egy magasabb államháztartási hiány. Véleménye szerint egy adócsökkentési program 4-6 hónap után már kifejti hatását, ezt bizonyítják a szlovák és román tapasztalatok - jelezte arra a kérdésre, miként lehet adócsökkentést megvalósítani úgy, hogy a maastrichti kritériumokban rögzített GDP arányos, 3 százalékos államháztartási hiánycél ne sérüljön.

A négy százalékos infláció mellett a mai magas jegybanki kamat nem optimális az ország számára, de "tudomásul kell venni, hogy a hiteltelenségnek ára van" - fejtette ki egy kérdésre a Fidesz alelnöke.

A forint árfolyama a gazdaság helyzetét fejezi ki, egy nagyon gyenge árfolyam leértékeli az ország teljesítményét, eszközeit, az ország vagyonát, leértékeli azokat a jövedelmeket, amelyeket az emberek kapnak - tette hozzá. A piac határozza majd meg a forint árfolyamát, "s tartok tőle, hogy a jövő tavasszal is ebben a mostani 260-270 forint/eurós sávban lesz, a 236-238 forintos erős euró árfolyam most távolinak tűnik" - fogalmazott Varga Mihály. A politikus kritizálta a bankokat, amiért azok a jegybankba helyeztek több, mint 3.500 milliárd forintot, ahelyett hogy a vállalkozásokat hiteleznék.

"Ez így nem fog menni. Ha egy kormány nem ismeri fel, hogy ebben az ügyben dolga van, akkor baj van a gazdaságpolitikával, (...) a kormány kötelessége lenne keményebben fellépni" - mondta a korábbi pénzügyminiszter. A felvetésre reagálva Rolek Ferenc, a Budapest Bank vezérigazgató-helyettese elmondta: "a bankok nem hülyék, hogy a 10 százalékos betéteket 7,5 százalékon plusz a költségek, elhelyezzék az MNB-ben. Azért teszik, mert a bizonytalan gazdasági környezetben nincs megfelelő és elegendő hitelezhető projekt, olyan, amelynél az adós biztosan vissza is fizeti a hitelt".

Hozzátette: a bankok boldogan hiteleznének, mert bő a likviditás, keresik a jó adósokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.