"...ha a kormány nem teremt ilyen viszonyokat"

Fidesz: több megváltozott munkaképességű kaphatna állást

A Fidesz szerint több megváltozott munkaképességű ember kaphatna állást kevesebb pénzből, ha a kormány nem teremtett volna kaotikus viszonyokat - közölte a párt szakpolitikusa vasárnap Budapesten.

2009.09.27 12:11MTI

Czomba Sándor sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány a jelenlegi rendszerben egymással versenyezteti a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégeket, ám az egyik támogatotti csoportba tartozók lényegesen több pénzt kapnak, mint a többiek. Emlékeztetett arra, hogy a költségkompenzációs támogatásban részesülő 44 cég idén 9 ezer embert foglalkoztatott, és ehhez 10 milliárd forint állami támogatást kapott, míg a rehabilitációs költségtámogatást elnyerő 21 cég 19 ezer embernek adott munkát, és ehhez 31,4 milliárd forintot kaptak.

Czomba Sándor szerint így előbbiek nem tudnak megjelenni a piacon, mert a több támogatást elnyerők kiszorítják őket onnan. (Költségkompenzációs támogatást azok a cégek kaphatnak, amelyek nagyobb számban foglalkoztatnak megváltozott munkaképességűeket, míg rehabilitációs költségtámogatásban azok a cégek részesülhetnek, amelyek olyan embereknek adnak munkát, akik a nyílt munkaerőpiacon nem kaphatnának állást; ez utóbbit ezért "védett" munkahelynek is nevezik. Létezik még egy harmadik kategória is, ebben azok a cégek kapnak bértámogatást, amelyek munkavállalóik között 5 százalékot meghaladóan foglalkoztatnak megváltozott munkaképességű embereket.

Az említett három kategóriában összesen mintegy 36-37 ezer ember foglakoztatása biztosított.) A fideszes politikus szerint az állam hiába önt több pénzt a jelenlegi rendszerbe, mert a többletforrások ellenére "nincs új munkahelyteremtés". Arra mutatott rá, hogy a cégek ugyanazokat az embereket foglalkoztatják, akiket korábban is, ám most a másik két kategóriában pályáznak, mert így több pénzt kaphatnak. Ezzel összefüggésben utalt arra is, hogy a rendszer azért is pazarló, mert ezeknek a cégeknek a vezetői közül sokan - mintegy családi vállalkozásban - magas fizetéseket kapnak, miközben a dolgozók 60 ezer forintot keresnek. Elmondta azt is, hogy a bértámogatási rendszerre (ahol 5 százalék felett foglalkoztatnak megváltozott munkaképességűeket) a költségvetésben tavaly a tervezett 9 milliárd helyett 16 milliárd forintot költöttek, míg idén 12 milliárdot terveztek, és már 18 milliárd forintnál tartanak.

Közölte, ha a Fidesz kormányra kerül, a jogszabályokon keresztül azt akarja üzenni, hogy mindenkit támogatnak, aki dolgozni szeretne. Elmondta, nem bértámogatással, hanem járulék-, vagy adókedvezménnyel ösztönöznék a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.