Gyógyszerfejlesztésre és továbbképzésre fordítható

Egymilliárd forintos állami támogatást kap a Mecsek Pharma

Életminőséget javító gyógyszerek fejlesztésére, valamint gyógyszeripari szakemberek képzésére kap egymilliárd forintos vissza nem térítendő, állami támogatást a Mecsek Pharma Kutató Fejlesztő és Szolgáltató Kft. - közölte a társaság létrehozásában közvetetten érdekelt Phylaxia 1912. Holding Nyrt. kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

2009.08.25 17:16MTI

A Gazdaságfejlesztési Programok Irányító Hatósága 2009. júliusában találta támogatásra érdemesnek a Phylaxia résztulajdonában lévő N-Gene Research Laboratories Inc., az N-Gene Kutatási és Fejlesztési Kft., valamint a Pécsi Tudományegyetem által létrehozott Mecsek Pharma, 2 milliárd forint összköltségű programját - olvasható a Phylaxia közleményében. Hozzáteszik: a támogatás folyósításának előfeltétele a támogatási szerződés megkötése.
 
A pályázati támogatás legnagyobb része az N-Gene humán II klinikai kipróbálására szolgál. A Phylaxia továbbá azt is közölte, hogy az N-Gene 13 hetes kezelésre kapott engedélyt az amerikai gyógyszer-engedélyezési hatóságtól a 2-es típusú cukorbetegek gyógyítását célzó BGP-15 molekula hatékonyságának és biztonságosságának bizonyítására. 

A Phylaxia idén júniusban jelentette be, hogy részesedést szerez a pénzügyi befektetők és magyar kutatók által létrehozott N-Gene-ben. A társaságok 750 ezer darab részvény és azonos mennyiségű warrant megszerzéséről, valamint ugyanezen 750 ezer darab részvényre vonatkozó opció alapításáról kötött szerződést. A tulajdonszerzés pontos mértékét nem hozta nyilvánosságra a Phylaxia. Az N-Gene gyógyszeripari-biotechnológiai vállalkozás, amelynek elsődleges célja - saját tulajdonú világszabadalma alapján - originális, a diabétesz (cukorbetegség) bizonyos típusánál használható gyógyszer kifejlesztése. 

A hightech molekula-fejlesztés elsősorban azokon a 2-es típusú cukorbetegeken segíthet, akiknek a szervezetében elegendő inzulin termelődik ugyan, ám ez mégsem szabályozza megfelelően a vércukorszintet. Az N-Gene a közelmúltban fejezte be Magyarországon az originális BGP-15 nevű molekula humán II. fázisú klinikai kipróbálását, beteg embereken is bizonyítva a szer hatékonyságát. 

Reális esély van arra, hogy a molekulából 4-5 éven belül nagy hatású gyógyszer lehet, több száz millió dollár világpiaci értékű készítmény keletkezhet önállóan vagy egy multinacionális céggel közös fejlesztésben - tartalmazza a közlemény. A Phylaxia 1912. Holding Nyrt. részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájában kereskednek. 

A társaság papírjai, a korábban bejelentett nyolcszoros névérték emelésnek köszönhetően 800 százalékkal emelkedtek kedden délután negyed ötig az előző napi záró árhoz képest.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.