Hazánk - a multiparadicsom

Csaknem 1000 milliárdos állami támogatást kapnak a multicégek?

Évente csaknem ezermilliárd forint támogatást kapnak a magyar államtól a multicégek. Ez több, mint a megszorítások éves mértéke, s háromszor annyi, mint amennyi a hazai kis- és közepes vállalatoknak jut - írja a Magyar Nemzet szerdai számában.

2009.06.17 11:26Magyar Nemzet

Miközben ez év júliusától és a jövő esztendő elejétől újabb húsba vágó megszorításokkal szembesül a magyar lakosság, a hazánkba települt multinacionális cégek támogatására majdnem ezermilliárd forint jut évente. A multiknak adott pénz csaknem húszszorosa például a vagyonadó beszedéséből jövőre várt összegnek. A támogatás a hazai kis- és közepes vállalkozásokkal összehasonlítva is döbbenetesen magas, hiszen ezek a cégek megközelítően harmadannyi támogatást kapnak, mint a hazánkba települt külföldi társaságok.

A juttatások nagy részét a társaságiadó-kedvezmény, az iparűzési adó elengedése, a munkahely-teremtési támogatás, valamint az egyéb közvetlen támogatások tették ki. A magyar állam 2007-ben 917 milliárd forintot költött arra, hogy a multinacionális cégeket támogassa, a hazai kis- és közepes vállalkozások teljes dotációjára eközben 370 milliárd forint jutott – mutatott rá Róna Péter közgazdász, aki szerint a multik aránytalan támogatása versenyképtelenné teszi a belső piacot és a hazai termelést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.