Függő ügyek- homályos magyarázatok

Hová tűntek a magánnyugdíj-pénztári befizetések?

Kétezer-hét óta él az a központosított tagdíjbevallási és befizetési rendszer, amelyben a munkáltató már nem közvetlenül a magánnyugdíjpénztár számlájára utalja tagdíjunkat, hanem első körben az adóhivatal által az államkincstárnál vezetett pénztári számlákra kerül a pénzünk.

2009.08.07 08:59Magyar Nemzet Online

Innen csak egy beazonosítást követően írják jóvá egyéni számlánkon az összeget. Ha ez az azonosítás nem sikerül, akár hónapokig vagy évekig várhatunk arra a tagdíjra, amelyért már megdolgoztunk, és le is vonták tőlünk.

A törvényi rendelkezés szerint ezek az összegek egy függőszámlára kerülnek, és a beazonosítást követően a tagdíjat hozammal növelve írják jóvá a nyugdíjpénztári tag egyéni számláján – ezt azonban jelenleg nem lehet ellenőrizni.

Az viszont biztos, hogy az elmúlt két és fél évben folyamatosan százmilliárdos nagyságrendű összeget görgetett maga előtt a rendszer: volt olyan negyedév, amikor az összes magánnyugdíj-pénztári tagdíjbevétel 95 százalékát be nem azonosított tagdíjként tartotta nyilván a pénzügyi felügyelet.

Az is bizton állítható, hogy ezek az összegek az adóhatóság vagy a nyugdíjpénztárak számláin parkolnak, azt viszont nem lehet ellenőrizni, hogy valójában kinek termelik a hasznot.

A magánember egyéni érdekén kívül másnak nem kifejezetten fontos, hogy a tagdíjak minél gyorsabban előkerüljenek, hiszen egy államkincstári számlán akár néhány napos csúszással is jelentős mértékben finanszírozható az államháztartás, míg a magánnyugdíjpénztárak akkor is levehetik saját hasznukat, ha az egyéni tagdíjat nem könyvelik le.

Ráadásul mivel a jelenlegi rendszerben nevesítve van az, hogy a pénztárak kinek a pénzét fektetik be, elvben azt sem lehet kizárni, hogy a névhez köthető hozamokban jókora eltérést lehet realizálni a befektetési tevékenység során – mint tette azt annak idején Kulcsár Attila az elhíresült brókerügyben – írja a pénteki Magyar Nemzet

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.