Többe kerül a kárkifizetés, de....

Áfaemelés - a biztosítási díjakat nem emeli az áfa

Júliustól a biztosítóknak ugyan többe kerül a megnövelt áfa miatt a kárkifizetés, de a jelenlegi piaci helyzetben inkább csökkentik az eredményüket, mint hogy díjat emeljenek - vélték az MTI által megkérdezett piaci szereplők.

2009.06.21 09:27MTI

A szakértők szerint hónapok óta lehet tudni, hogy július elsejétől 20-ról 25 százalékra emelkedik az általános forgalmi adó (áfa) kulcsa, május mégis "katasztrófát" hozott az autókereskedőknek. 

"Elmaradt az előrehozott vásárlás, így ha továbbra is eladni akarnak, nem nagyon emelhetnek árat, és ez igaz az autókhoz kapcsolódó biztosítási szolgáltatásra is" - mondta Ertl Pál, az Uniqa Biztosító nem életbiztosításokért felelős igazgatósági tagja az MTI-nek. A biztosítóknál a nem életbiztosítási üzletágat, azon belül pedig az autó- és a lakásbiztosításokat érinti közvetlenül az áfaemelés. 

A gyors kárrendezések lényege a biztosító és a károsult ügyfél megállapodása egy fix összegben, itt nem szerepel az áfa, tehát a kifizetés sem lesz több - mondta Csurgó Ottó, aki a Groupama-Garancia Biztosítónál a nem életbiztosítási területek vezérigazgató-helyettese. A számlás kárrendezéseknél a ráfordítás több lesz a megemelt áfa kulcs miatt, de díjat emelni csak a biztosítási évfordulón lehet, akkor pedig nem az adó mértéke, hanem a piaci helyzet a meghatározó, legalább is az autóbiztosításoknál - tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.
 
Rámutatott: a lakásbiztosításoknál más a helyzet, ott az éves inflációval automatikusan emelkednek a díjak, az inflációban pedig megjelenik az adóemelés is. A piaci helyzetre hivatkozott Ertl Pál is, amikor úgy vélte, hogy az autó biztosítások díjaiba nem épülnek be arányosan az adó miatti többletköltségek, amelyek nemcsak a végszámlában foglalt magasabb adó miatt emelkednek, hanem azért, mert az alkatrészek is drágábbak lesznek. 
- tette hozzá a szakértő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.