Nem kell félni az ÁFA emeléstől?

Akár 20 százalékot is alkudhatunk az új lakások árából

Korántsem biztos, hogy az ÁFA- emelés miatt prognosztizált ingatlanpiaci drágulást a vevő fogja kifizetni, persze a beruházók erre törekednek majd.

2009.06.19 14:30ma.hu

Ám a pangó piac miatt lehet, hogy a fejlesztőknek kell lenyelniük az újabb költségeket. - nyilatkozta Görög Áron, az Otthon Centrum Project Consulting operatív vezetője.

A sajtóban is megjelent elemzések szerint a július elsejei öt százalékpontos ÁFA -emelés nagyobb csapás az újlakás-piacra, mint a formálódó vagyonadó. Sokan az új építésű lakások frontján újabb 4-5 százalékos drágulástól tartanak, kérdéses azonban, hogy a végén valójában ki fogja kifizetni az ÁFA-emelés árát. A lakásvásárló ugyanis soha nem volt ilyen jó tárgyalási pozícióban a magyar piacon, mint most. A lakóparkok értékesítői mindent megpróbálnak: hihetetlen akciókat hirdetnek, hogy ne kelljen befagyasztani fejlesztéseket.- mondta a szakember.

Az Otthon Centrum szakértője szerint jelenleg 20 százalékos az a legnagyobb kedvezmény, amelyet ma az új lakások árából le lehet alkudni. (Ez egy átlagos lakásnál 4-5 millió Ft-ot jelent.) Ekkora kedvezményt mindössze egyetlen lakópark, a Forest Hill ad ma Budapesten. - mondta Görög Áron, az Otthon Centrum Project Consulting operatív vezetője. A kedvezmény nem jár mindenkinek, csak azoknak, akik jelentkeznek "A Hozzon magával még egy embert! akcióra". A szlogen nem eredeti, hiszen azt az egyik politikai párt már használta kampányában.

A III. kerületben megépült 92 lakásos Forest Hill lakópark értékesítői azonban ennek ellenére jó ötletnek tartják, hogy ezzel a szlogennel üzenjenek a lehetséges vásárolóknak.

A soha nem látott akció lényege, hogy ha 15 ember összejön, mindenkinek 15 százalékos kedvezményt adnak a teljes vételárból, sőt, áfaemelés előtt zárható tranzakciónál plusz 5 százalék kedvezmény is jár. Az akcióban szereplő lakások ugyanis azonnal költözhetőek, így a vételárat is teljes egészében törleszteni lehet 2009 július 1-ig, így a hónap végéig 20 százalékkal lehet olcsóbban lakást venni a Forest Hillnél. Görög Áron, az Otthon Centrum Project Consulting operatív vezetője elmondta, az akció népszerű, összességében a 92 lakás 70 százalékát már értékesítették, 30 lakás azonban még gazdára vár. Az Otthon Centrum szakértője szerint érdekes játék vette kezdetét most az újlakás-piacon, amiben a vevő még soha nem volt ilyen jó tárgyalási pozícióban az eladóval szemben. Görög Áron hozzátette, most olyan kedvezményeket is kikényszeríthetnek az egyre csökkenő számú vásárlók, amikről eddig álmodni sem mertek - bár az akcióban szereplő 20%-os kedvezményhez hasonló máshol elérhetetlen a piacon. Korántsem biztos, hogy az áfaemelés miatt prognosztizált drágulást a vevő fogja kifizetni, persze a beruházók erre törekednek, a siker azonban bizonytalan. Ami viszont bizonyos, hogy a lakástámogatási kedvezmények megvonása, a tavaly októberben megváltozott szigorúbb hitelezési feltételek jelentősen csökkentették a vásárlóerőt, ezek pedig az új lakások építésének befagyasztását, a meglévő fejlesztések értékesítésének jelentős lassulását eredményezték a magyar piacon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.