Növekedő tendencia a második negyedévtől

Újra szárnyalhatnak a magánnyugdíjak!

Az idei első negyedév mintegy 63 milliárd forintos vesztesége után újra pozitív irányt vehetnek fel a magánnyugdíjpénztárak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által közzétett adatok szerint- írja a Napi Gazdaság c. lap.

2009.07.07 11:06ma.hu

Ez az év akár a legsikeresebb is lehet az elmúlt évtized adatit tekintve- állítja Pillár Zsolt, a Generali Alapkezelő befektetési igazgatója.

Kijelentését arra alapozza, hogy 34 nyugdíjpénztári portfólió 110 milliárd forintos vagyonát kezeli, így széles rálátása van ezek alakulására.

A növekvő tendencia március eleje óta mutatkozik, és május közepére a klasszikus portfóliók hozama megközelítette a három százalékot. A kiegyensúlyozottnál ugyanez a növekedés elérte a 4,5 százalékot, míg a külföldi részvénykitettségű növekedésinél meghaladta a 10 százalékot.

Az ING tájékoztatója szerint a piac ötödét kitevő magánkasszája 9,7 százalékos hozamot ért el az első öt hónapban, ami igen szép eredmény tekintve a tavalyi év mínusz 20 százalékos hozama után.

A felügyeleti adatok alapján az átlagos hozamértékek az első öt hónapban a magánnyugdíjpénztáraknál a klasszikus portfólió esetében 1,86 százalékot, a kiegyensúlyozottnál 2,44 százalékot, míg a növekedésinél 5,69 százalékot értek el.

A Napi Gazdaság számításai szerint a helyzet nem változott júniusban sem, de a mostani tőkepiaci korrekció hatására megtorpanhat a javulás.

Tény: a kasszák teljesítménye között talán sohasem volt akkora különbség, mint az idén. A különböző portfóliók különbözően hoznak egy-egy pénztáron belül is.

A PSZÁF első negyedéves adataiból látható, hogy megnőtt az azonosítatlan befizetések nagysága. Ez a központosított bevallás bevezetését követően ugrott meg igen jelentősen. Az előző év végére azonban már rendeződött a helyzet, így eléggé meglepő a mostani folyamat.

Az idei első negyedévben a függő tételek nagysága még a 2008 első negyedévit is meghaladta. Az ügy pedig a hozam szempontjából igen jelentős. Addig, amíg nem sikerül az azonosítás, a pénzt a kasszáknak a növekedési helyett a klasszikus portfólióban kell tárolniuk.

A magánnyugdíjkasszák  működési eredménye is negatív volt tavaly. Az idei első negyedévben ezen a fronton 0,4 milliárd forint nyereség keletkezett. Emellett pedig a működési költségek határozottan meghaladják az egy évvel korábban ugyanebben az időszakban jegyzettet- írja a Napi Gazdaság mai száma.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.