A forint gyenge árfolyama is rúgott rajta

Meglódult az infláció!

Kellemetlen meglepetés: miközben az elemzők többsége áprilisra 3 százalékos fogyasztói drágulást várt, a statisztikai hivatal 3,4 százalékos egy évre visszatekintő pénzromlásról számolt be a márciusi 2,9 százalék után.

2009.05.12 10:46MTI

A fogyasztói árak áprilisban 0,8 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 3,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

A budapesti elemzők áprilisra 3 százalékos, a londoniak 2,7-3,4 százalékos inflációt vártak. Az elemzői várakozásokat felülmúló havi áremelkedés egyik összetevője a tartós fogyasztási cikkeken belül az új személygépkocsik 3,8 százalékos áremelkedése volt, a másik, hogy a szolgáltatások 0,7 százalékos áremelkedéséhez hozzájárult a tavalyi bázisból áprilisban kieső vizitdíj és kórházi napidíj, ami egy évvel ezelőtt 0,2 százalékkal csökkentette az inflációt - mondta Minary Borbála, a KSH osztályvezetője. 

A maginfláció áprilisban 0,5 százalék, 12 havi összehasonlításban 3,2 százalék volt. A nyugdíjas fogyasztói kosárra számított áremelkedés 12 havi indexe áprilisban 4,8 százalékot tett ki. 

Az idei első négy hónapban az árak átlagosan 3,1 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit. A fogyasztói árak márciusban 2,9 százalékkal haladták meg az egy évvel ezelőtti szintet, és 0,5 százalékkal nőttek 2008 azonos időszakához képest. Tavaly áprilisban a fogyasztói árak 6,6 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.