Zároltak 7,1 milliárd forintot

Válságban az oktatás! Megvonták a pénzt az egyetemektől!

Az oktatási tárcától 7,1 milliárd forintot zároltak, amiből a felsőoktatási előirányzatokat összesen 3,5 milliárd forint terheli - közölte a minisztérium az MTI-vel.

2009.03.19 06:42MTI

A minisztérium írásos tájékoztatása szerint a közoktatást nem érinti az OKM-fejezetre vonatkozó zárolás, míg a felsőoktatási előirányzatokat összesen 3,574 milliárd forinttal terheli, amiből az intézmények támogatásainak zárolása 2,78 milliárd forint. 

A legtöbbet a Debreceni Egyetemtől zároltak, 324,92 millió forintot, míg a Szegedi Tudományegyetemet 289,43 millió, az ELTE-t 280,62 millió forinttal érinti a rendelkezés. A Pécsi Tudományegyetem egyelőre 246,38 millió forinttal nem gazdálkodhat, míg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 245,39 millió forintot kénytelen átmenetileg nélkülözni. 

A Magyar Táncművészeti Főiskola 9,6 millió forinttal nem számolhat a zárolás idején, a bajai Eötvös József Főiskola 14,2 millió forinttal. A felsőoktatás nélkül, a beruházásokat, felújításokat a zárolás 2,56 milliárd forinttal érinti, míg a felsőoktatás kezelési előirányzatát 790 millió forinttal. A kulturális intézményeket 298,2 millió forinttal, a kulturális fejezeti kezelésű előirányzatokat 576,5 millió forinttal érinti a rendelkezés. 

Závecz Ferenc fejlesztési és gazdasági szakállamtitkár közlése szerint a felsőoktatási kiadások 0,85 százalékát, a támogatási előirányzatok 1,7 százalékát zárolták, s erről az intézményeket levélben tájékoztatták. Az, hogy ezekhez az összegekhez mikor juthatnak hozzá ismét az érintettek, a kormány döntésétől függ. A kormány a minisztériumok idei működési költségeiből 60 milliárd forintot zárolt. 

Daróczi Dávid kormányszóvivő a februári döntés után elmondta: a vártnál rosszabb makrogazdasági mutatók miatt a büdzsében 200 milliárd forintos hiány keletkezett, ám a kabinet nem kívánja az idénre tervezett 2,6 százalékos költségvetési hiánycélt feladni, ezért az állami kiadásokat csökkenti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.