Az amerikai elnök fél a "magyar" válságtól

Súlyos probléma: Obama Magyarországot emlegette

A feltörekvő gazdaságok, köztük Magyarország és Ukrajna problémáit említette Barack Obama amerikai elnök kedden, amikor a globális pénzügyi válság nemzetközi következményeiről beszélt a Fehér Házban.

2009.03.04 07:04MTI

Az amerikai elnök aznap fogadta hivatalában Gordon Brown brit miniszterelnököt, aki az első európai vezetőként tett látogatást az Obama vezette Fehér Házban. Tárgyalásaik fő témája a nemzetközi gazdasági válság leküzdése volt. Obama a találkozó után újságíróknak kifejtette: arról egyeztettek, hogyan hangolhatják össze a legerősebb gazdaságok G20-as csoportjának tagjai gazdaságaik élénkítését, miképpen biztosíthatják, hogy közös elvek alapján kezeljék a bankszférát. 

Azt mondta, meg kell gátolni, hogy "azoknak a problémáknak, amelyek a feltörekvő országokban, mint például Magyarországon vagy Ukrajnában jelentkeznek, legyen olyan nagy tovagyűrűző hatása, amely eléri a mi partjainkat". 

Mint hozzátette, ennek érdekében összehangolt nemzetközi segítséget kell nyújtani számukra. Barack Obama kijelentette: az a fő üzenete az amerikaiaknak, hogy legyenek tisztában azzal, "mély árkot ástunk magunknak, sok rossz döntés született, de rendbe tesszük a dolgokat (...) kilábalunk, nagyobb jólétben és egységben, és azt hiszem, a rendszerhibákkal szemben védettebben". 

Az amerikai elnök úgy fogalmazott: teljesen biztos benne, hogy gazdasági terve működni fog, a hiteláramlás megindul, a vállalatok számára új beruházási lehetőségek nyílnak és az embereknek újra lesz munkájuk. Meggyőződése, hogy a fogyasztói bizalom megerősödik a gazdasági ösztönző csomag hatására. Gordon Brown felhívta a figyelmet: globális bankválság történt, amely a világ minden részére kiterjedt. "Mintha áramkimaradás keletkezett volna az egész pénzügyi rendszerben, amelyet újra kell építenünk, el kell különíteni a rossz eszközöket, újra kell éleszteni a hitelek áramlását" - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.