Koronavírus

Már több mint tízezren kérték az ingyenes internetet a szolgáltatóktól

Ingyen internetet használhatnak a digitális oktatásban tanulók.

2020.11.25 00:30MTI

Már több mint tízezer lakossági előfizető kérte az ingyenes internethozzáférést az arra jogosultak közül - közölték a szolgáltatók az MTI érdeklődésére.

Tíz napja, november 14-én írta alá Orbán Viktor miniszterelnök azt a kormányrendeletet, amelynek értelmében ingyen internetet használhatnak a digitális oktatásban tanulók. Eszerint a helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás 30 napra vehető igénybe ingyenesen a köznevelésben és a szakképzésben, a nappali rendszerű nevelés-oktatásban és szakmai oktatásban elrendelt tantermen kívüli, digitális munkarendben működő, középfokú iskolával fennálló jogviszony esetén.

A DIGI az MTI-nek azt írta: eddig mintegy 1500-an jelezték igényüket. A támogatás november 18. és december 4. között kérhető, egy adatlap kitöltésével igényelhető, és a vezetékes internetre vonatkozik.

A Vodafone Magyarország sajtóosztálya közölte: közel tízezren kérték már a vezetékes internetet használó ügyfelek közül az ingyenes hozzáférést. A Vodafone a középfokú oktatásban résztvevő diákoknak és az őket oktató pedagógusoknak a decemberi számlában egyhavi internetszolgáltatás előfizetési díját egy előfizetési címen írja jóvá. Az arra jogosultak a támogatást online tudják igényelni november 18. és 27. között. Ehhez az ügyfélszámra, a szolgáltatási címre, az oktatási azonosítóra és az oktatási intézmény nevére van szükség, illetve még szükség lehet a korábbi számlára is. További információt a támogatás benyújtásához a szolgáltató honlapján kaphatnak az érdeklődők.

Az ingyenes internetre jogosult Telekom ügyfelek a cég honlapján, a Flip ügyfelek a Flip honlapján jelezhetik igényüket a 30 nap ingyenes internet szolgáltatásra november 18. és 27. között. Az igény feladásához mindkét esetben egy számlára, valamint az oktatási azonosítóra van szükség. A 30 nap díjmentesség az ügyfelek decemberben kézhez kapott számláján jelenik meg. A 30 napos ingyenességet az integrált csomagot használó ügyfelek is igénybe tudják venni, mert a számlán az 5 százalék áfatartalmú vezetékes internetszolgáltatás külön tételként jelenik meg. A kedvezmény csak vezetékes internet szolgáltatásra érvényesíthető, mobilnet szolgáltatásra nem - közölte a cég.

A Telenor Magyarország lakossági ügyfeleinek vezetékes internetet nem szolgáltat, kizárólag mobilszolgáltatásokat nyújt, így ez az intézkedés nem érinti. Ugyanakkor az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) egyeztetve a Telenor minden előfizetője számára ingyenesen elérhetővé teszi az otthontanuláshoz szükséges legfőbb weboldalak elérését. Az ingyenes elérés a vírushelyzet miatt bevezetett vészhelyzeti intézkedések idejére szól és automatikusan, november 27-étől 2021. február 8-ig elérhető minden Telenor ügyfél számára, az előfizetőknek ezzel kapcsolatban teendőjük nincs.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.