Hulladékgazdálkodás

ITM-államtitkár: nagy mennyiségben fordulnak elő a piacon a betiltandó, egyszerhasználatos műanyagok

Tíz műanyag termék betiltását indítványozta a szaktárca, amit a kormány elfogadott, és szerdán benyújtották a kapcsolódó törvénymódosítási javaslatokat az Országgyűlésnek.

2020.05.15 23:30MTI

Nagy mennyiségben fordulnak elő a piacon az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslata szerint betiltandó, egyszerhasználatos műanyagtermékek - mondta Boros Anita, a szaktárca építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.

Az áruk gyártóinak alternatív termékek előállítását javasolja az ITM, ehhez évente 5 milliárd forintot biztosítana a kormány - hangzott el a műsorban.

Ilyen egyszerhasználatos termékek például a műanyagból készült fültisztító pálcikák, evőeszközök, tányérok, poharak, egyes ételtárolók, szívószálak és a léggömbpálcikák.

Tíz műanyag termék betiltását indítványozta a szaktárca, amit a kormány elfogadott, és szerdán benyújtották a kapcsolódó törvénymódosítási javaslatokat az Országgyűlésnek - fűzte hozzá az ITM-államtitkár.

A betiltandó tíz termékkört az Európai Unió irányelvben határozta meg, de a magyar kormány ezen túlment, és olyan más termékek - fesztiválpoharak, nylonzacskók - betiltására is javaslatot tett, amelyek környezetre gyakorolt káros hatása bizonyított - mondta Boros Anita.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.