A januári gázszámlát részletekben is fizethetjük

Budapesten valamivel olcsóbb lehet a távfűtés

Idén egy 52 négyzetméteres átlaglakás éves szintű távhő költsége csaknem 4.000 forinttal lehet kevesebb - tudta meg az MTI szombaton fővárosi képviselőktől.

2009.01.17 18:16MTI

Az idei januári távhőszámla viszont csaknem 50 százalékkal több lehet az egy évvel korábbinál; ezért valószínűleg részletekben lehet majd kifizetni. Tájékoztatásuk szerint Hagyó Miklós (MSZP) és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettesek előterjesztéséről hétfőn tárgyal a Főpolgármesteri Kabinet, végleges döntést a hó végén hozhat a Fővárosi Közgyűlés.

Az előterjesztés szerint februártól egy évig az alapdíjak 5 százalékkal, a hődíj-tételek az újonnan bevezetendő hődíj-árengedményen kívül 3,5 százalékkal csökkennének a jelenlegi díjakhoz képest. A Főtáv és a Budapesti Erőmű Zrt. közti tárgyalások eredményeként egy újfajta hődíj-árengedményt kapnának a lakossági fogyasztók. Ezzel egyidejűleg megszüntetnék a tavaly február óta minden lakossági fogyasztónak biztosított 2,5 százalékos energetikai korszerűsítési árengedményt.

Az anyag kitér arra is, hogy tavaly a negyedéves gázáremeléseket egy hónapos késéssel követő hődíjemelkedés miatt, az átlagos hőfelhasználás mellett 11 százalékkal nőtt a lakossági fogyasztók éves távhőköltsége az előző évhez képest. Idén azonban a gázárak várható csökkenésének következtében a felhasználók számára érzékelhetően elindul a hődíjak csökkenése - rögzíti az előterjesztés.

Tartalmazza az előterjesztés azt is, hogy a 240 ezer budapesti távfűtéses lakásból 136 ezer lakás, csaknem 1.500 épület érdeklődött tavaly a Főtáv fűtéskorszerűsítési programja iránt. Az úgynevezett ökoplusz program keretében jelenleg 200 épület mintegy 21 ezer díjfizetője részesül 10 százalékos alapdíj-csökkentésben.

Hagyó Miklós és Ikvai-Szabó Imre egy másik, a kabinethez benyújtott előterjesztésükben, ami nem kerül a közgyűlés elé, ahhoz kérnek hozzájárulást, hogy a szokatlanul hideg idei januári idő miatt megnövekvő fűtési költségek számláját részletben fizethessék a lakossági fogyasztók. Az 52 négyzetméteres átlaglakás távhődíj számlája például az egy évvel korábbi 30 ezer forintnál várhatóan több mint 46 százalékkal nagyobb lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.