Gazdaság

Foglalkoztatottsági és kereseti adatok várhatóak a héten

Több statisztikai adat is megjelenik a héten, a július-szeptemberi foglalkoztatottság és munkanélküliség, az idei első nyolchavi keresetek, a szeptemberi ipari termelői árak, valamint az augusztusi külkereskedelmi termékforgalomról szóló második becslés adatait teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2019.10.28 00:30MTI

Kedden közli a KSH a július-szeptemberi foglalkoztatottság és munkanélküliség statisztikai adatait. A június-augusztusi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 517 ezer volt, 34 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 70,2 százalékra emelkedett. Ugyanebben az időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 157 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,4 százalék volt.

Szerdán publikálja a hivatal az első nyolchavi keresetekről szóló gyorsjelentését. Júliusban a bruttó átlagkereset 362 600 forint volt, 10,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Január-júliusban a bruttó átlagkereset 359 900, a nettó átlagkereset 239 300 forint volt, mindkettő 10,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Csütörtökön jelennek meg a szeptemberi ipari termelői árak adatai. Augusztusban az ipari termelői árak összességében 0,9 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit. A belföldi értékesítési árak átlagosan 2,4 százalékkal, az exportértékesítés árai 0,2 százalékkal nőttek az előző év augusztusához képest.

Szintén csütörtökön közli a KSH az augusztusi külkereskedelmi termékforgalomról szóló második becslését. Az október 9-én publikált első becslés szerint augusztusban az export euróban számított értéke 2,6 százalékkal, az importé pedig 1,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a külkereskedelmi mérleg 37 millió euró exporttöbbletet mutatott, ez 99 millió euróval meghaladja a tavaly augusztusit. Az év első nyolc hónapjában az export euróban számított értéke 3,7 százalékkal, az importé 5,5 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához mérve, a 3,326 milliárd nyolchavi exporttöbblet 977 millió euróval kevesebb az egy évvel korábbinál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.