Gazdaság

Eredményesek voltak a kutatófúrások Szolnok térségében

Eredményesek voltak a kutatófúrások, így hamarosan megkezdődhet a gázkitermelés Szolnok-Szandaszőlős és az Alcsisziget térségében - közölte a kőolaj- és földgázkitermelő O&GD Central Kft. hatósági és társadalmi kapcsolatok vezetője pénteken az MTI-vel.

Volter György elmondta: a kft. Szandaszőlősnél a Holt-Tisza közelében építette meg azt a gyűjtőállomást, ahová a cég szakemberei által tavaly, illetve idén fúrt három közeli kútból érkezik majd a kitermelt földgáz.

A Vízpart körúti Szandaszőlős-Kelet-1 és Szandaszőlős-Kelet-2, valamint a Felső-szandai réten, a sportreptértől délre levő Szandaszőlős-Nyugat-1 jelű lelőhelyek november első felében pórbaüzemben termelnek majd, három-négy hónap elteltével pedig "élesben" fognak üzemelni - tájékoztatott.

A kutak gáztermelése összesen akár a napi többszázezer köbmétert is elérheti - fűzte hozzá.

A gyűjtőállomásról a szintén a közelmúltban kiépített, 42 kilométeres vezetéken keresztül jutnak el a gázmolekulák a mezőtúri telephelyű Endrődi Gázelőkészítő és Stablizáló Üzem (EGSÜ) elosztóközpont rendszerébe - jegyezte meg.

Volter György elmondta: a mezőtúri "nullponton" keresztül jutnak el a térségben kitermelt - azaz a társaság és más cégek által a szabványok szerint előkészített - gázok az ország minden részére, illetve a közép-európai régióba is.

Szólt arról is, hogy kőolajat találtak a 2016 végén a szolnoki Prizma és a Gyökér út környékén levő mintegy egyhektáros területen végzett kutatófúrás eredményeként. A kút tesztelés alatt áll, ahogyan a Tószeg külterületén végzett kutatófúrás is.

Felidézte, hogy négy-öt évvel ezelőtt, hivatalos közleményben tájékoztatták a lakosságot Szolnok térség több településén, hogy az O&GD Central Kft. megbízása alapján, a Szolnoki Bányakapitányság engedélyével az Acoustic Geofizikai Szolgáltató Kft. 3D-s, rezgésgerjesztő módszerrel szeizmikus méréseket végez. A vizsgálatok célja a mélyen levő kőolaj- és földgáztelepek felkutatása volt. A vibrációs mérések néhol pozitív eredménnyel zárultak, így a szükséges engedélyek beszerzését követően kezdődhetett a kutatás, a kitermelés.

Az O&GD Central Kft. az elmúlt négy évben csaknem 40 milliárd forintot költött beruházásaira.

Jelenlegi napi földgáztermelése megközelítőleg 1 millió köbméter, ami csaknem 3,1 százalékát fedezi a magyarországi fogyasztásnak, és 18,5 százaléka az ország földgáztermelésének - számolt be Volter György.

Az O&GD Central Kft. a termelési területek önkormányzatainak - Mezőtúr, Szolnok, Örményes, Túrkeve, Öcsöd, Tószeg, Dévaványa, Szeghalom - tavaly összesen több mint 100 millió forint helyi iparűzési adót fizetett, ez az összeg idén jelentősen nőhet - fűzte hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.