A Nabucco-projekt védnöki testületéért emelt szót

Kóka mérsékelné hazánk energetikai kiszolgáltatottságát

A Nabucco-projekt nemzetközi védnöki testületének felállítását sürgeti Kóka János, hogy ezzel is mérséklődjön Magyarország energetikai kiszolgáltatottsága. A parlament Nabucco-bizottságának szabad demokrata elnöke az MTI-nek adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy nincs több idő a késlekedésre.

2008.12.29 16:45MTI

Kóka János szerint január elején újra valósággá válhat a három évvel korábbi forgatókönyv, amikor az orosz-ukrán vita miatt veszélybe került a térség, és Magyarország gázellátása is.

A politikus felhívta a figyelmet, hogy az olaj ára negyedére esett vissza, a gázé viszont "az egekben jár, és ha Putyinon múlik, akkor ott is marad". Mint elmondta, eközben Oroszország sorra vásárolja fel a gáztározókat, valamint a még elérhető külföldi készleteket.

Utalt arra is, hogy Kína éppen most egyezett meg Türkmenisztánnal, hogy két éven belül felépítenek egy 12 ezer kilométeres vezetéket, és így elvihetik a Nabucco gázvezetékhez szükséges gázt a késlekedő Európa elől.

Kóka János véleménye szerint az Európai Unió eddig tehetetlennek bizonyult, és cselekvés helyett csak stratégiai terveket gyártott.

A liberális politikus úgy vélte, hogy minél hamarabb pénzügyi garanciákat kell szerezni az uniós bankoktól arra a 6-8 milliárd euróra, amelyből a Nabucco megépítése finanszírozható.

Hozzátette: ehhez politikai egyetértésre és széleskörű politikai támogatás felmutatására is szükség van. Ennek kapcsán kitért arra, hogy önmagában nem elég az ötpárti egyetértés a Nabucco-bizottságban arról, hogy a hazai ellátás nem függhet kizárólag Oroszország beszállítói képességétől.

[1/2]next
  1. 1. oldal
  2. 2. oldal

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.