Hazánkba jön az Apollo Tyres

Újabb gumiabroncsgyár települ Magyarországra

Üzemet létesít Magyarországon az Apollo Tyres indiai gumiabroncsgyár - jelentette be Gyurcsány Ferenc kormányfő szerdán Újdelhiben indiai cégvezetőkkel folytatott tárgyalásai után.

2008.01.16 10:52MTI

Közvetlenül az új üzem létesítéséről szóló megállapodás előtt állunk - mondta a miniszterelnök az Indiai Iparszövetség (CII) szervezte üzleti konferencián elhangzott felszólalásában. A Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési (ITDH) Kht. közleménye szerint a kelet-európai gyártóbázis Gyöngyösön jön létre.

Az Indiában vezető gumiabroncsgyártóként számon tartott vállalat a magyarországi üzemben két fázisban 1.500 ember foglalkoztatását tervezi. A helyszínről való döntésben az úgynevezett "reach cost" játszott jelentős szerepet, e mutató a termék végfelhasználóhoz történő eljuttatásának költségét jelzi. Az ITDH közölte azt is, hogy a beruházásért folytatott versenyben Magyarország többek között Szlovákiát előzte meg.

A több mint 30 éve alapított Apollo Tyres Ltd. a világpiaci rangsorban 15. helyet foglalja el, 7 gyárral rendelkezik Indiában és Afrikában. A csoport abroncsgyárainak jelenlegi kapacitása naponta 45 ezer darab, a cég nettó árbevétele 2007-ben meghaladta az 1 milliárd dollárt. Ez a második nagy külföldi beruházás a gumiabroncsgyártásban. A koreai Hankook Dunaújvárosban létesített abroncsgyárat, ahol tavaly június végén indult meg a termelés.

Az üzem 535 millió euró beruházással épült fel 110 ezer négyzetméter alapterületen. A gyárban mintegy 1.100-an dolgoznak. Tavaly kétmillió, az idén 5 millió, 2010-ben, a teljes kapacitás elérésekor pedig várhatóan évi 10 millió személy- és teherautóabroncsot készítenek.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.