A miniszterelnök Új-Delhibe megy

Gyurcsány Ferenc Indiába utazik

Kedden Indiába utazik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Gráf József agrárminiszter - közölte Budai Bernadett hétfőn Budapesten, a kormányszóvivői tájékoztatón.

2008.01.14 12:45

Ez lesz Gyurcsány Ferenc első hivatalos látogatása az ázsiai országban, ahol január 19-ig tartózkodik majd. A kormányszóvivő hangsúlyozta: a miniszterelnök látogatásának elsősorban a gazdasági kapcsolatok elmélyítése és a stratégiai kapcsolatok megerősítése a célja. Magyarország ugyanis földrajzi helyzetéből adódóan, valamint az Európai Unió, illetve a schengeni övezet tagjaként vonzó befektetési célpont lehet az ázsiai cégeknek - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc indiai útja során találkozik Pratibha Patil köztársasági elnökkel, Manmohan Szingh miniszterelnökkel, a jelenlegi kormánykoalíciót vezető Kongresszus Párt elnökével, Sonia Gandhival, valamint az ellenzék vezetőjével. A magyar kormányfő több miniszterrel és gazdasági szakemberrel is megbeszéléseket folytat, illetve részt vesz és felszólal a magyar-indiai üzleti fórumon, és az indiai iparszövetség konferenciáján, amelynek egyik fővendége Magyarország lesz.

Budai Bernadett azt mondta, az indiai látogatás során várhatóan több megállapodás is születik, köztük a mezőgazdasági és állattenyésztési együttműködésről, közös kutatási alap létrehozásáról, illetve a Mol és az indiai olajvállalat közötti együttműködésről. A gazdasági kapcsolatok fejlesztése mellett a látogatás további kiemelt célja a kulturális kapcsolatok ápolása, ezért a magyar miniszterelnök nyitja meg a kortárs magyar képzőművészeti kiállítást, ami egyben annak a magyar kulturális rendezvénysorozatnak a nyitánya, amely hat héten keresztül tart Indiában.

A Magyar Masala elnevezésű programsorozat keretében Gyurcsány Ferenc mond ünnepi beszédet Újdelhiben, ezt követően magyar jazz és világzenei koncert lesz. A kormányszóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a miniszterelnök - mint minden külföldi útja során - most is a legolcsóbb megoldást választja, ezért a delegáció menetrend szerinti járattal utazik Frankfurton keresztül Újdelhibe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.