Beruházás

Egymilliárd forintból fejlesztik Békéscsaba belvárosát

Az úgynevezett zöld város projekt keretében nyerték el az önerőt nem igénylő támogatást, a program fő célja a zöldfelület növelésével a város élhetőbbé, vonzóbbá tétele.

2016.08.10 13:14MTI

Egymilliárd forintot nyert el Békéscsaba a belvárosi rehabilitáció harmadik ütemének megvalósítására az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásából - jelentette be Herczeg Tamás (Fidesz-KDNP) kulturális tanácsnok szerdán a békési megyeszékhelyen, sajtótájékoztatón.

Az önkormányzati képviselő kifejtette: az úgynevezett zöld város projekt keretében nyerték el az önerőt nem igénylő támogatást, a program fő célja a zöldfelület növelésével a város élhetőbbé, vonzóbbá tétele.

A fejlesztés hat területre terjed ki. Az engedélyes és kiviteli tervek elkészítése, valamint a közbeszerzés kiírása jövő év elején várható, a megvalósítást legkésőbb 2018 október végéig kell lezárni - mondta Herczeg Tamás.

A program legnagyobb része - erre mintegy 400 millió forintot szánnak - a Széchenyi-liget rendbetétele, itt útburkolatok cseréjét, a közvilágítás fejlesztését, térfigyelő kamerák telepítését és parkgondozást terveznek. Emellett a Szoborsétány, a Gőzmalom tér, a Beliczey-kúria, a Hunyadi- és a Kossuth tér rendbetétele, a zöldfelület revitalizációja, kerékpárút kiépítése, egy szolgáltatóház kialakítása szerepel a tervekben.

Az MTI kérdésére válaszolva Herczeg Tamás kifejtette: az önkormányzat elkötelezett a Munkácsy kulturális negyed kialakításában, amely fizikailag részben ugyanazon a területen valósulna meg, amelyen a zöld város projekt fejlesztéseit végrehajtják.

Opauszki Zoltán városfejlesztési tanácsnok hozzátette: a Munkácsy-negyed koncepciója szerepel a város és a kormány által a Modern Városok Programban kötött megállapodásban, Orbán Viktor miniszterelnök áprilisi látogatásakor azt kérte, hogy a konkrét terveket ősszel mutassák be a Miniszterelnökségnek. Egy munkacsoport már dolgozik a projekten, néhány héten belül eljuttatják a Miniszterelnökségre a terveket - húzta alá.

Herczeg Tamás elmondta: a Szécehnyi-ligetbe már a mostani beruházás során építenek egy olyan "színes játszóteret", amely Munkácsy festészetének világát tükrözi majd.

A Munkácsy-negyedbe - amelyet a pécsi Zsolnay-negyed vagy az egri vár és belváros felújításának mintájára hoznának létre - mintegy húsz békéscsabai intézmény, épület, egykori kúria és park tartozhat; az önkormányzat egy nagyobb és egy kisebb negyed kialakításán is gondolkozik.

Az elképzelések szerint egyebek mellett a város több pontjára kihelyeznék Munkácsy egy-egy művének nagyméretű reprodukcióját, az arra alkalmas helyi épületeken fényfestést alkalmaznának és kialakítanának egy Munkácsy-negyedet képviselő logót is.

Békéscsaba a belváros rehabilitációjának első ütemét - mely a történelmi belvárosrészt érintette - mintegy kétmilliárd, a második ütemét egymilliárd forintból valósította meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.