Több milliós beruházás

Ötvenszeresére növelte hálózatának kapacitását a UPC

Több mint 5 millió eurós beruházással ötvenszeresére növelte hálózatának kapacitását a UPC Magyarország.

2016.07.28 15:21MTI

A tájékoztatás szerint a befektetés eredményeként a szélessávú optikai hálózati irányítóközpont (fejállomás) új telephelyre költözött, az épületben található új berendezések másodpercenként akár 24 terabit adatot képesek kezelni. A közlemény idézi Székely Gábort, a cég hálózati igazgatóját, aki kifejtette: az új kapacitást úgy lehet elképzelni, mintha 3000 mozifilmet egyetlen másodperc alatt küldenének át az egyik számítógépről a másikra.

A központban egyúttal kiépítették a szolgáltatások biztonságos működéséhez szükséges rendszereket, illetve modernizálták az ügyintézést kiszolgáló informatikai rendszereket is, ezáltal a UPC belső folyamatait támogató IT infrastruktúra kapacitása háromszorosára növekedett.

A társaság az MTI megkeresésére elmondta: a fejlesztésre az évről évre emelkedő adatforgalom és a felhasználói elvárások miatt volt szükség, az internetes forgalomnövekedés éves üteme - a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint - 30-40 százalék körül van, és folyamatosan növekszik. A most elvégzett fejlesztéssel a következő 3-5 évben biztosítható a hálózat gyors és megbízható üzemeltetése.

Az országos fejállomás a vezetékes távközlési szolgáltatóknál stratégiai jelentőségű létesítmény, innen irányítják például az összes alapszolgáltatást, mint a tévé, az internet, a vezetékes telefon és a mobil, és itt futnak össze - a UPC esetében - országszerte több mint 300 települést, 1,6 millió háztartást összekötő, több ezer kilométer hosszúságú, nagysebességű optikai hálózat szálai. A UPC hálózata a végpontok felé jelenleg másodpercenkénti 500 megabites adat továbbítására képes.

A UPC a Liberty Global leányvállalata, Magyarországon 1998 óta van jelen. Korábbi tájékoztatás szerint a magyarországi leányvállalat öt százalékkal növelte árbevételét 2015-ben, előfizetéseinek száma pedig 100 ezerrel 1,8 millióra nőtt tavaly. A nyilvánosan elérhető adatok szerint 2015-ben 60,235 milliárd forint árbevételt ért el a UPC, míg az előző évben 58,89 milliárdot, a 2014. évi 8,06 milliárd forintos vesztesége viszont 12,16 milliárd forintra emelkedett 2015-ben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.