Pénzügy

PSFN: az MNB felügyeleti biztost rendelt ki a Dimenzió Egyesülethez

A szervezetnél tőkeproblémákat, informatikai, illetve az eszközök nyilvántartására vonatkozó hiányosságokat tapasztaltak.

2016.05.31 16:47MTI

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálatának lezárásáig felügyeleti biztost rendelt ki a Dimenzió Kölcsönös Biztosító és Önsegélyező Egyesülethez (Dimenzió Egyesület) a szervezetnél tapasztalt tőkeproblémák, informatikai, illetve az eszközök nyilvántartására vonatkozó hiányosságok miatt - közölte a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) kedden az MTI-vel.

A Dimenzió Egyesület tagjainak megtakarításai biztonságban vannak, a biztosító tartalékai rendelkezésre állnak - tették hozzá.

A biztosi feladatokat a PSFN által kijelölt felügyeleti biztosok látják el, akik átvették a Dimenzió Egyesület irányítását az igazgatóságtól, és gondoskodnak a megfelelő működésről. Az intézkedés az MNB által az egyesületnél folytatott átfogó vizsgálat lezárásáig, de legfeljebb 180 napig marad érvényben.

A jegybank a biztosító tevékenységét nem korlátozta. A Dimenzió Egyesület napi ügymenetét a leendő, illetve meglévő ügyfeleknél semmilyen formában nem befolyásolja a felügyeleti biztosok kirendelése, azaz új biztosítás köthető, a biztosítási díj továbbra is fizetendő, a kárigény és az egyéb kifizetési vagy visszavásárlási igény továbbra is rendezhető korlátozás nélkül.

A biztosító a biztosítási szerződésekben vállalt kötelezettségeit változatlanul teljesíti. A felügyeleti biztosok kirendelése a biztosítási szerződésekben vállalt jogokat és kötelezettségeket nem érinti.

Amennyiben a biztosítási szerződésben rögzítettek szerint a visszavásárlás feltételei fennállnak, a visszavásárlási jogosultságot az ügyfél gyakorolhatja. Biztosítási esemény bekövetkezésekor kizárólag a szerződéses feltételekben meghatározott dokumentumokat kell benyújtani - ismertették.

A munkáltatói partnerekkel a kapcsolattartás gyakorlata változatlan.

Az MNB adatai szerint az egyesületnél az ügyfél-megtakarítások fedezetéül szolgáló biztosítástechnikai tartalékok rendelkezésre állnak, az eszközfedezettség megfelelő, ugyanakkor ezt veszélyeztető, negatív folyamatot tárt fel a vizsgálat és ennek megakadályozása érdekében szükséges a felügyeleti beavatkozás - olvasható a közleményben.

A Dimenzió Egyesület piaci részesedése mindössze 0,7 százalékos a magyarországi életbiztosítási piacon, az ügyfélszerződések tízezres nagyságrendűek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.