Apró, könnyen lenyelhető, hosszú a zsinór...

Veszélyes gyerekjátékokat vizsgáltak a fogyasztóvédők

A szakemberek az apró, könnyen lenyelhető, a hosszú zsinórral ellátott, valamint a túl harsány játékok veszélyeire hívták fel a figyelmet.

2016.03.13 15:39ma.hu

Általános játékvizsgálatot tartottak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság felügyelői. A szakemberek az apró, könnyen lenyelhető, a hosszú zsinórral ellátott, valamint a túl harsány játékok veszélyeire hívták fel a figyelmet az M1 Kosár című műsorában.

Ha bármiféle játékot veszélyesnek találnak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság felügyelői, beviszik vizsgálatra a hatóság mérnökeihez.

Három éves kor alatti gyerekeknél különösen figyelni kell arra, hogy még véletlenül se nyeljenek le apró alkatrészeket, mert könnyen megfulladhatnak tőlük – hívta fel a figyelmet Bartalis-Fodor Ede, laboratóriumi mérnök.

Dr. Veres Gábor gyermekgyógyász ezzel kapcsolatban elmondta: szinte hetente találkozik olyan gyerekkel, aki megkóstol egy-egy érdekesnek bizonyuló játékalkatrészt. Ha a bélbe jut a játék, az nem annyira veszélyes, mert többnyire spontán módon távozik a széklettel. Veszélyesebb, amikor a légutakba kerül.

Ha egy szülő köhögési rohamot vesz észre a gyerekén és azt látja, hogy hiányzik egy alkatrész, egy kisebb játék, rögtön orvoshoz kell menni, mert lehet, hogy félrenyelt valamit és a légutakba kerül az idegen test – jegyezte meg.

Nemcsak az apró tárgyak jelentenek veszélyt a legkisebbekre, hanem például a hosszú zsinórral ellátott játékok is, például egy játéktelefon – folytatta Bartalis-Fodor Ede. A szakember szerint három éves kor alatt ilyen játékot sem szabad adni a gyerekeknek, nehogy a nyakukra tekeredjen a zsinór és megfulladjanak.

Egy ártatlannak tűnő sípoló labda is káros lehet, mégpedig a gyerek hallására, ahogy egy játékfegyver is, különösen akkor, ha a hangszórója közel kerül a gyermek füléhez – tette hozzá a mérnök.

A fogyasztóvédők a veszélytelennek tűnő távirányítós autóknál is találtak problémát. Az egyiknél az akkumulátortöltővel volt probléma. A gyenge és az erős áramú rész közötti szigetelés nem volt megfelelő, ami végső soron áramütést okozhatott volna.

A játék babakocsik esetében is jobb, ha minőségibb terméket vásárolunk – hangzott el a műsorban. Ezeket a játékokat alapvetően nem arra találták ki, hogy a gyerekek beleüljenek, de szinte nincs olyan kislány, aki ne próbálná ki a babája kocsiját. Sok babakocsi azonban könnyen összecsuklik a gyerek súlyától – hívta fel a figyelmet a szakember a M1 fogyasztóvédelmi műsorában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.