Fogyasztóvédelem

Bepanaszolták a botrányos balettelőadást - nem látszott a balerinák alsó fele

Felháborodott nézők reklamáltak a Royal Russian Balett Hattyúk Tava előadása után - A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság is vizsgálódik az ügyben.

2016.03.06 08:58ma.hu

Felháborodott nézők követelték vissza a jegy árát a Facebookon meghirdetett esemény üzenőfalán.

"BOTRÁNY!

Aki valaha látott már színvonalas balett produkciót, most rettentően csalódott lehet. Nem állja meg a helyét 2016-ban egy ilyen volumenű előadás esetében az a díszlet, ami kb 6db nagy méretű, gyűrött, fakó lepelként lóg a színpadra. Nem állja meg a helyét az sem, hogy kifogásolható hangosítás mellett nem elő zene szól. A hang- és fénytechnika vállalhatatlan. Mióta szokás megvilágított színpadon díszletet pakolni előadás közben?

Szégyen és gyalázat, hogy számtalan olyan helyre árusítottak jegyet, ahonnan egyáltalán nem lehetett látni az előadást (arról nem beszélve,hogy igen magas áron....) Én szerencsére (sic!) olyan helyen ültem, ahol tökéletesen lehetett látni, és a látottak azt a benyomást keltették, mintha egy táncművészeti szakközépiskola félévi vizsgaelőadásán ülnék (...ahol a főpróba elmaradt). A szinkronitás fogalma ebben a produkcióban értelmezhetetlen volt.

Szerintem ha van jegyed az előadásra, inkább dobd ki és ülj be egy közepesen gyenge moziba... " - írja egyikük.

Facebook-esemény

Van, aki vicces formában vezette le a feszültséget:

"C csoportos, kövér orosz hattyúk és az ő tavuk.

Ma családi kultúrprogramra neveztünk be: a kiírás szerint a Kongresszusi Központban a Royal Russian Ballet a Hattyúk tavát adja elő. Oroszok, balett, hattyúk, tó: lássuk mit tudnak. Apáink könnyes szemmel emlékeztek: haj, amikor a Bolsojban láttuk... Ennek megfelelő elvárásokkal indultunk és érkeztünk a kongresszusok központjába, ahol a küzdőtérre belépve kb. 40 éves díszlet nézett velünk farkas(hattyú)szemet. Veres csillag meg a szerszámok már nem voltak rajta. Ekkor újból megnéztem a jegyet: ROYAL Russian Ballet! Mikor volt királyság Oroszországban????? Gyomrom tája mocorogni kezdett és rosszat sejtett.

Végignéztem a széksorokon: felcsapható jegyzetelős székek, mint az ötletelős mítingen. Halk jazz a hangszórókból: mint jazzkoncert előtt. A zenekari árkot viszont benőtte a színpad. Majd behúzták a függönyöket, de az egyik elakadt. Így hát visszahúzták azt az egyet, amelyik mozdult. A díszlet ismét teljes nagyságában látható lett, de ez nem javított a helyzeten. Lassan ránksötétedett a terem és elkezdődött!

Szilaj orosz (?) legények és leányok áramlottak be és olyan színvonalú táncba kezdtek, amely már a Muzsika TV-n sem kerül adásba. Nem igazán találták a ritmust, viszont lelkesnek tűntek. Én is lelkesnek tűntem 1982-ben Kunhegyesen, amikor műsort adtunk pajtásaimmal az építőtáborban, mégsem kértem érte pénzt... Azt hittem duplán látok, de nem! Nádszálvékony balerinák helyett a Puskin expessz gyezsurnajái pogóztak a színpadon Csajkovszkij zenéjére!!! A díszletváltás a függöny mozdulatlansága miatt a nagyérdemű előtt zajlott, majd Tucsmanek bácsi és segédje feljött a színpadra és a levedlett díszletet levitték. Eddig ők mozogtak a legprofibban a világot jelentőn.

Aztán megérkeztek a hattyúk is, de ezek szegények a kecses landolást felcserélték egy seggessel a tóba! Hát (tudom, háttal nem...) hullámzott a nádas rendesen! Kicsit darabosan haladt a partraszállás. Bozse moj! Majá, majó. Pedig még volt meglepi a tajgai ornitománok pudvás iszákjában, mert feltűnt Grisa, a varázslatos Fekete Hattyú! Döbbenten figyeltem Mefisztó tollas seggű inkarnációját, majd sírva röhögni kezdtem. Grisa (a továbbiakban: Big Bird) ugyanis hájas volt! Nagyon. Ezzel magában nem is lenne baj, mert én is fehérizom-hívő vagyok, csakhogy Big Bird cicanaciban vezette elő testét, valagába bevágott a szuszpenzor sokat látott gumiszalagja, achillese sóhajtva lökte egyre és egyre az ég felé, mindhiába. A fel-feldobott hattyú.

A látványt fokozta Big Bird barkója, amely az Elvis hasonmások nemes versengését festette a nyikorgó színpadra. A Király fekete hattyú képében támadt volna fel? Ne má', legalább a rakkendroll maradjon örök! Én megértem, hogy az orosz tél rettentően kemény, ezeknek meg biztos fázott otthon mindenük, de miért kellett pont idejönniük? Még vekengtek egy kicsit a színpadon aztán lefújták az első felvonást. Én éppen indultam volna, hogy beöltözök szárnyasnak a második harmadra, mert úgy ítéltem meg, hogy beférek a csapatba, de jobbik felem ellenkezést nem tűrő hangon közölte, hogy most hazamegyünk. S lőn!

Így hát nem láthattam a pelyhes végkifejletet, a végtelen tundra dicső táncosainak apoteózisát. Ha tudja valaki, hogy kitől kell visszakérnem a jegyek árát, legyen szíves tudassa velem! Toll a fülünkbe! És világbéke!"

"Hattyúk és egyebek halála pótszéken 14 ezerért

Uhhh… Royal Russian Ballet + Kongresszusi Központ.
A pótszék ez esetben szerencsének számított, mert – mivel nem volt teltház – fel tudtunk menni a terem bejáratáig, ahol van egy kis emelkedő, és kijjebb húztam egy másik pótszéket. Arra ültem, ölemben a négyévesem. Egyébként csak deréktól fölfelé lehetett volna látni a táncosokat. Talán a szervezők nem tudták eddig, hogy a balettnál kifejezetten nem elhanyagolható, hogy látod-e a táncosok lábait. A színpad kicsi volt, hogy a színpad oldalsó részén mi történik, már nem lehetett látni, csak a kivetítőről (mert a tegnapi botrány után két kivetítőn is ment a „műsor”).
A prímabalerina nem volt rossz, de közel sem egy Iana Salenko. Egy orosz balett-társulattól nem egy harmadosztályú előadást várunk. A bohóc mentette meg a helyzetet, ő volt a legjobb, de arra sem mondanám, hogy parádés.
A színpadkép szegényes, de persze ezt simán pótolta volna a minőségi tánc. A magyar táncművészeti középiskolások vizsgadarabjain látunk hasonlót, de ott még fejlődő balerinákat látunk 1 500-ért.
Megnéztem: a Royal Russian Ballet egy 2008-ban alapított társulat, ami a Russian Imperial Ballet név csengését kihasználva állt rá a külföldi turnézásra. Sajnos, csak a név hasonlít, a minőség közel sem."

A hivatal vizsgálódik

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz számos beadvány érkezett az elmúlt napokban a Mania Promotion cseh székhelyű cég által szervezett, a Royal Russian Ballet 2016. február 27-i és 28-i „Hattyúk Tava” című balettelőadásaival kapcsolatban. A legtöbb panasz az előadás minőségére, illetve a nem megfelelő tájékoztatásra irányult. A bejelentések nyomán az NFH megkezdte a vizsgálódást.

A szervező cég álláspontja, mely szerint azon résztvevőknek, akik nem jelezték a helyszínen a problémájukat, nem áll módjukban visszatérítést nyújtani, az NFH véleménye szerint fogyasztóvédelmi szempontból aggályos. Nem zárható ki ugyanis a fogyasztó azon joga, hogy a szolgáltatás – jelen esetben az előadás – minőségével kapcsolatosan a szervezőnél utólag is panaszt tegyen, illetve vételár-visszafizetési vagy egyéb igénnyel éljen.

Mivel a rendezvényt egy cseh székhelyű vállalkozás szervezte, az érintett fogyasztók egyedi határon átnyúló panaszainak rendezésének érdekében az NFH szervezetében működő Európai Fogyasztói Központ működik közre a cseh társközpont bevonásával. Fontos, hogy a fogyasztók a panaszukat a kapcsolódó dokumentumokkal (jegy, levelezés a céggel) együtt nyújtsák be az info@magyarefk.hu e-mail címre.

Az NFH a vizsgálódást folytatja, illetve az Európai Fogyasztói Központ törekszik arra, hogy a beérkezett panaszokat feldolgozza, és a fogyasztók részére bővebb tájékoztatást nyújtson a panaszkezelés további részleteiről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.