Forrás

Tizenegy milliárd forintot fektetett 85 hazai vállalkozásba a Széchenyi Tőkealap

Az SZTA elsősorban gyártó cégekbe, míg a többi tőkebefektető inkább a szolgáltató szektorba fektet.

2016.02.25 22:30MTI
hirdetés

Már több mint 11 milliárd forintot fektetett be 85 hazai kis- és középvállalkozásba az ötödik éve működő Széchenyi Tőkealap (SZTA).

Ezzel a befektetésszámmal az alap a hazai tőkebefektetői piac legaktívabb tagja volt az elmúlt években - mondta Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója a társaság szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Az SZTA tavaly 36 tranzakciót hajtott végre, több mint 4 milliárd forint értékben.

A portfóliócégek több mint háromnegyede végez valamilyen innovációs tevékenységet, és több mint a fele exportál külföldi piacokra. Az SZTA elsősorban gyártó cégekbe, míg a többi tőkebefektető inkább a szolgáltató szektorba fektet - mondta az elnök-vezérigazgató.

Csuhaj V. Imre elmondta, a tőkét igénylő cégek közül a legnagyobb növekedési potenciállal rendelkezőket választják ki.

Az eddigi 13 lezárt tranzakcióból 1,1 milliárd forint folyt vissza, ezeket a forrásokat újabb vállalkozások tőkefinanszírozására használhatják fel.

Kilenc befektetésnél érték el a tervezett teljes megtérülést, ezeknél az átlagos éves hozam 10 százalék feletti volt - tette hozzá.

Az elnök-vezérigazgató szerint a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) évről évre több tőkeforrást igényelnek az SZTA-tól, ami azt mutatja, hogy egyre többen választanák a kockázati tőkét, mint külső finanszírozási forrást.

Az alap 11 milliárd forintnyi befektetéséhez több mint 4,3 milliárd forint magántőke társult, amely meghaladja a kihelyezett források összegének 37 százalékát.

Az SZTA valamennyi magyarországi régióban közel jár az 1,7 milliárd forint befektethető tőke kihelyezéséhez, és még több ügylet áll döntés, illetve folyósítás előtt - hangsúlyozta Csuhaj V. Imre.

Török József, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. üzletfejlesztési és startup igazgatója ismertette, 620 vállalkozás üzleti tervet elemezték. Öt év alatt 75 milliárd forint értékű tőkeforrásra érkezett érdemi megkeresés, ami több mint hatszorosa a kihelyezhető keretösszegnek. Tavaly 20 milliárd forintnyi tőkeigény érkezett.

A társaság tájékoztatása szerint a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. feladata a Regionális Operatív Programok keretéből felállított Széchenyi Tőkebefektetési Alap 14 milliárd forintos forrásának eljuttatása a magyar kkv-szektorhoz, tőkebefektetés formájában. Az alap forrásának 85 százaléka európai uniós forrásból származik, 15 százaléka magyar állami forrás.

Az alap célja a nemzetgazdasági szempontból jelentős, ugyanakkor a piaci kockázati tőkebefektetők figyelmén többségében kívül eső szektorok vállalkozásainak tőketámogatása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.