Pénzügy

Felfüggesztették az FHB részvényeinek tőzsdei kereskedését

Három napra felfüggesztette az FHB Jelzálogbank Nyrt. részvényeinek kereskedését hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT).

2015.12.28 10:00MTI

A BÉT honlapján közölt tájékoztatás szerint a felfüggesztés a hétfői kereskedési nap nyitásától a december 30-ai tőzsdei nap zárásáig tart.

Mivel december 31-én zárva lesz a tőzsde, ez azt jelenti, hogy ebben az évben már nem kereskednek a bank papírjaival, hacsak addig nem hozza nyilvánosságra az FHB az értékpapírjainak kereskedését befolyásoló információt. A felfüggesztés indoklása szerint a kibocsátó a következő napok során olyan döntésekről kíván tájékoztatást közzétenni, amelyek az általa kibocsátott értékpapírok árfolyamát jelentős mértékben befolyásolhatják, erre tekintettel kérelmezte részvényei kereskedésének felfüggesztését.

Az FHB Nyrt. hétfőn rendkívüli közgyűlést tart. A korábban közzétett közgyűlési előterjesztések szerint a tulajdonosok az eddiginél nagyságrenddel nagyobb tőkeemelési lehetőségre hatalmazzák fel az igazgatóságot.

Az igazgatóság a jövőben az alaptőke 67,5 százalékával egyenlő összeggel, maximum 4,45 milliárd forinttal emelheti meg a bank alaptőkéjét az elkövetkező két évben. A jelenleg érvényes, a 2014 tavaszi közgyűlésen kapott tőkeemelési felhatalmazás ennél kisebb összegre, 1,65 milliárd forintra szólt, ami az alaptőke 25 százalékát jelenti. A tőkeemelés megvalósulhat törzs-, vagy akár elsőbbségi részvények kibocsátásával is.

A nagyobb összegű tőkeemelési lehetőséget a piaci és szabályozói környezetváltozásokkal indokolja az FHB. A tőkehelyzet rendezését egyrészt szükségessé teszik a Magyar Nemzeti Bank új előírásai, amelyek 2016. január 1-jétől a tőkekövetelmények kalkulációjára vonatkozó szigorúbb számítási módokat vezetnek be. Másrészt a 2015 júniusában elfogadott Jelzáloghitel-finanszírozás Megfelelési Mutató (JMM) bevezetése miatt új üzleti lehetőségek nyílnak a jelzálogbank klasszikus alaptevékenysége, a refinanszírozás számára. Az FHB arra számít, hogy a takarékszövetkezeti integrációba tartozó társaságokon kívül a hitelintézeti piac más szereplői számára is nyújthat refinanszírozást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.