Pénzügy

Csaknem száz takarékszövetkezettel kötött megállapodást az FHB

Összesen 91 szövetkezeti hitelintézettel kötött megállapodást az FHB Jelzálogbank Nyrt. jelzáloghitelek refinanszírozására november 20-ig, elősegítve ezzel a jegybanki szabályozásnak való megfelelést.

2015.11.20 17:39MTI

A tájékoztatásban felidézik: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) júniusi rendelete kötelező jelzáloglevél-finanszírozást ír elő a hitelintézeteknek a jelzáloghitelek mögé. A rendelet értelmében 2016. október 1-jéig a jelzáloghitelek mögött legalább 15 százalékban kell jelzálogleveleknek állniuk, azaz minden banknak 15 százalékos arányban kell majd jelzáloglevélből vagy hasonló értékpapírból finanszíroznia a jelzáloghitel-állományát.

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. szeptemberben csatlakozott a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetébe, így közvetlenül elérhetővé vált a jelzáloglevéllel történő refinanszírozás a szövetkezeti hitelintézetek számára - írják.

A szerződött szövetkezeti hitelintézetek országszerte összesen 1493 fiókkal rendelkeznek, jelzáloghiteleik volumene meghaladja a 175 785 millió forintot, ügyfeleik száma eléri a 988 ezret, teljes hitelállományuk 476 milliárd, a lakossági 309 milliárd forint - olvasható a tájékoztatásban.

A takarékszövetkezetek a magyar jelzálogpiac legrégebbi és legszélesebb bankkapcsolatokkal rendelkező refinanszírozó szereplője, az FHB Jelzálogbank szakmai közreműködésével időben és hatékonyabban készülhetnek fel arra, hogy a törvényi határidőig megfeleljenek az MNB által előírt jelzáloghitel-finanszírozás megfelelési mutatónak. A megállapodások előnyös pozíciót biztosítanak a takarékszövetkezeti szektor egészének a lakás- és otthonteremtés versenyképes termékekkel való támogatására - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.