Magasban az euró

Széles kilengésekkel ugyan, de erősödött a forint a bankközi devizapiacon

Széles kilengésekkel és nagy nehézségek árán, de fokozatosan erősödött a forint a nap folyamán a budapesti bankközi kereskedelemben szerdán.

2008.10.22 17:44MTI

Az eurót délután fél ötkor 275,10/40 forinton jegyezték. Nap közben 271-282 forint között mozgott az árfolyam. Kedden délután két év után első alkalommal járt 280 forint felett az euró árfolyama. A szerdai nyitást követően széles árfolyamkilengéssel indult a kereskedelem. 

Az euró 282 forintig erősödött, majd az MNB alapkamat-emelését követően 275 forint széles környezetében ingadozva állapodott meg. Később, a miniszterelnök nyilatkozatát követően az ingadozási tartomány 273 forint köré tolódott el. 

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nyilatkozatában a kormány támogatásáról biztosította a jegybankot minden olyan lépésben, amit a forint védelmében tesz, valamint említést tett a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folyamatban lévő tárgyalásokról. A nemzetközi devizapiaci elemzők általában szükséges, de nem elégséges feltételként értékelték a jegybank kamatemelését a forint árfolyamának védelmében. 

A forint gyengülését ugyanis elsősorban az okozza, hogy a befektetők a legtöbb feltörekvő devizából és értékpapírból dollárba mentik át tőkéjüket. 

Az elemzők szerint a befektetési döntéseket a jelenlegi pénzpiaci helyzetben nem a kamatkülönbözet kiaknázására alapozzák. Egyes vélemények szerint a nagyléptékű kamatemelés akár fokozhatja is a pánikhangulatot. 

Amennyiben a nemzetközi befektetői hangulat nem javul, és a pénzpiaci környezet nem stabilizálódik, vagyis a többi feltörekvő piaci deviza árfolyama gyengül, az alapkamat emelése csak a forint gyengülésének ütemét lassíthatja
- vélik a piacon. 

A forint külső hatásoknak való kitettségét jól érzékelteti a késő délutáni hirtelen árfolyamvesztés 278 forintos eruóárfolyamig, amelyet követően ismét 275 forinthoz tért vissza az árfolyam. A lengyel zloty két százalékos, a dél-afrikai rand négy százalékos, a török líra nyolc százalékos napi veszteségnél állt délután. 

Ehhez képest a forint még enyhe nyereségben járt az előző délután elért 280 forint feletti euróárfolyamhoz viszonyítva. A dollárt 216,20/70 forinton jegyezték délután négy órakor, szemben a kedd délután négy órai 208,05/30 forinttal. A dollár árfolyama 220 forint felett is állt kedden késő délután, párhuzamosan az euró 280 forint fölé történt erősödésével. A nemzetközi devizapiacokon az euró gyengült a dollárral szemben, az EKB 1,2843 dollárban állapította meg napi referencia árfolyamát, szemben a keddi 1,3184 dollárral. 

Az MNB hivatalos devizaárfolyam jegyzése alapján egy svájci frank 183,66 (kedden 178,02) forint, 100 japán jen pedig 215,22 (202,88) forint. A bankközi forintpiacon az egynapos finanszírozási (o/n) kamat az eddigi 8 százalék feletti szintről az MNB új alapkamatának közelébe, 11 százalékra emelkedett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.