Éles árfolyam kilengésekre lehet számítani

Az erősödés jeleit mutatja a forint, de gyengébb előző napi árfolyamánál

A forint éles árfolyamvesztéssel kezdte a napot a bankközi kereskedelemben, majd erősödésnek indult: nyitás után 283 forint felett is volt az euró, kilenc óra után pár perccel pedig már 277,95/278,25 forint volt, míg kedd délután 274,50/80 forinton jegyezték.

2008.10.22 09:49MTI

A nap folyamán további éles árfolyam kilengésekre lehet számítani a kereskedők szerint. A forint és a régiós devizák gyengeségét a nemzetközi pénzpiaci válsággal összefüggésben a dollár és a jen befektetések felé megindult eszköz áthelyezések okozzák. A befektetők úgy látják, hogy Európa súlyosabb gazdasági recesszió elé néz az eddig gondoltnál. A nézetet alátámasztja Mervyn King brit jegybankelnök kijelentése, miszerint a brit gazdaság hosszú recesszió elé néz és ez az eddig vártnál nagyobb veszélynek teszi ki a fontot.

Emellett Magyarország magas külföldi finanszírozási igénye és a külföldi devizában felvett lakossági hitelek magas aránya miatt a forint a régiós deviza társainál érzékenyebben reagál a nemzetközi befektetők kockázatvállalási hajlandóságának gyengülésére. A forint és régiós társdevizáinak kora reggeli meredek árfolyamvesztését a dollár erősödése idézte elő. Az ázsiai kereskedési szakaszban az euró árfolyama egészen 1,2737 dollárig esett, majd az európai kereskedelemben visszatért 1,28 dollár fölé. Kedden még 1,30 felett járt az árfolyam.

A forint erősödésének megindulásához valószínűleg hozzájárult Simor András MNB-elnöknek a CNBC televízióban tett nyilatkozata. A piacok várták az MNB álláspontját az 5 milliárd eurós EKB-hitelkeret felhasználásáról. Simor világossá tette, hogy "az EKB hitele arra való, hogy (deviza)likviditást teremtsen a piacon..., de a piac jelenleg működik. A mi dolgunk biztonsági hálót tartani a piac alá." A dollárt reggel kilenc óra után 216,75/95 forinton jegyezték, szemben a kedd délutáni 208,05/30 forinttal. Az árfolyam reggel volt 220 forint felett is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.