Olaj

Visszafogta magát az Opec

A várakozásokkal ellentétben, nem változtatott termelési kvótáján az olaj-exportáló államok társasága. Kivárnak.

2015.12.04 20:30MTI

Termelési kvóta szám szerinti rögzítése nélkül fejeződött be pénteken a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) féléves rendszeres közgyűlése Bécsben. Semmilyen konkrét kitermelési kvótában nem állapodtunk meg, úgy határoztunk, hogy a döntést a következő közgyűlésre halasztjuk el - közölte a tanácskozás befejezését követően pénteken este Abdallah Szálem el-Badri az OPEC főtitkára. Elmondta, hogy most inkább kivárásra rendezkednek be, mivel a jelek szerint a szervezet tavaly nyár óta követett politikája már kezdi meghozni gyümölcsét. "Az OPEC-en kívüli termelés csökken" - mutatott rá.

Az előző kvóta maradt érvényben

Az OPEC napi 30 millió hordó termelési kvótát határozott meg előző közgyűlésén, a legfrissebb adatok alapján azonban termelése eléri a napi 32 millió hordót is, és ezzel nagyban hozzájárul a világpiacot terhelő túlkínálathoz. Mivel a mostani tanácskozáson a kvótáról nem született döntés, az előző maradt érvényben.

A tanácskozás alatt több, egymásnak ellentmondó értesülés látott napvilágot a médiában a termelési kvóta megemeléséről, illetve változatlan szinten hagyásáról.Nem csináltak helyet a visszatérő tagnak

Elemzők arra számítottak, hogy az OPEC a termelési kvóta megemelésével mintegy "helyet csinál" a szervezetbe hét évi távollét után visszatérő Indonéziának. Az indonéz termelés beszámítása a szervezet termelésébe egyébként nem módosítaná a világpiaci kereslet-kínálati helyzetet.

A kvóta megemelése azonban elmarad. "Az OPEC ezzel a döntéssel egy nagyon erőteljes árcsökkentő tényezőt hárított el" - mutatott rá Emma Richards a BMI Research szakértője, mondván, hogy az súlyos pszichológiai hatással lett volna a piacra. "Mihelyt azonban Irán termelése visszatér a piacra, a döntést a kvótáról nem lehet majd tovább halogatni" - szögezte le.

Újra jön az iráni olaj

Az egyik legmeghatározóbb olajpiaci tényező jelenleg az iráni olajexport visszatérése 2016-ban az ország ellen elrendelt szankciók feloldását követően. Elemzők szerint ez napi 500 ezer hordóval növelheti a világpiaci túlkínálatot.

Egy, a Wall Street Journal birtokába jutott OPEC dokumentum szerint a jelenlegi termelési szint mellett 2016-ban napi 700 ezer hordós világpiaci túlkínálatra kell számítani, szemben az idei napi 1,8 millió hordóval.

A Brent nyersolaj ára a kvóta megemeléséről a tanácskozás ideje alatt napvilágot látott értesülések hatására hordónként 43 dollár alá is lecsökkent két százalékot is meghaladó eséssel. A hivatalos bejelentést követően a Brent nyersolaj ára hordónként 43,15 dolláron állt, ami 1,59 százalékos esésnek felel meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.