Csökken az OPEC részesedése

Visszaszorulóban az olajlobbi

Az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Nemzetközi Szervezete) részesedése az olaj világpiacán jövőre a harmadik egymást követő évben csökken.

2014.07.10 16:15MTI
Forrás: Wikipedia

A visszaesés oka elsősorban a palaolaj kitermelés ugrásszerű megnövekedése az Egyesült Államokban, amely nem tagja a szervezetnek.

Az OPEC a tagállamai által exportált olajra 2015-ben napi átlagban 29,37 millió hordónyi kereslettel számol, ami napi 310 ezer hordóval kevesebb, mint a 2014-es adat.

A jelentés világszinten növekvő kínálatot jelez előre 2015-re, főleg, ha sikerül az olaj árát az eddig hordónként 100 dollár felett tartó, egyes OPEC-államokban, Líbiában, Irakban, Iránban dúló konfliktusokat nyugvópontra juttatni. "Még ha a jövő évi gazdasági növekedés a vártnál erősebb is lesz és nagyobb igény is lesz a nyersolajra világszinten, az OPEC akkor is elegendő kínálattal rendelkezik a piac ellátására" - áll az OPEC jelentésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.