Napi 30 millió hordó

Változatlanul hagyhatják kőolajtermelésüket az OPEC országai

Szaúd-Arábia elégedett a mostani 100 dollár fölötti hordónkénti olajárral, ezért szerintük nem érdemes változtatni a napi kitermelés célszámán.

2014.06.09 13:49MTI

A Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagországai a várakozások szerint változatlanul, napi 30 millió hordón hagyják kőolajtermelésüket szerdai bécsi ülésükön.

Az OPEC tagországoknak minden jel szerint nyugodt tanácskozásuk lesz szerdán, annak ellenére is, hogy Líbiában gyakorlatilag megszűnt az olajexport, és az iráni kitermelés is drasztikusan visszaesett a nemzetközi szankciók miatt.

A hírek szerint az OPEC legfontosabb tagja, Szaúd-Arábia elégedett a mostani 100 dollár fölötti hordónkénti olajárral, ezért szerintük nem érdemes változtatni a napi kitermelés célszámán.

Általánosságban a szervezet többi tagja is jó helyzetben van, mert a kitermelés üteme megfelel a piaci igényeknek, és stabil az árszint.

Az év első felében 29,2 millió hordó kőolaj volt a napi átlagos kereslet az OPEC országok olaja iránt, ez 2014 végére napi 30,35 millió hordóra emelkedhet. A tagok szerint ennek a különbségnek a kiegyenlítésére elegendő lesz az Iránban, Nigériában, Irakban és Líbiában kieső termelés helyreállása, sőt talán még túl sok is a keresleti-kínálati egyensúly szempontjából.

Most az Amerikai Egyesült Államok sem helyez nyomást a szervezetre, mert Amerikában a palaolaj miatt bővült a hazai termelés, így Washington nem várja, hogy a világpiaci ár jelentősen a hordónkénti 110 dolláros szint fölé emelkedjen.

David Wech a JBC Energy munkatársa szerint a palaolaj iránti bizalom az egyetlen oka, hogy nem kezdett el meredeken emelkedni a nemzetközi olajár, és a közeljövőben szerinte sem utal rá sok jel, hogy az OPEC növelné kitermelési célszámát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.