Versenyhivatal

A GVH jóváhagyta az MNB egyedüli irányításszerzését a tőzsde felett

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közvetlen, egyedüli irányítást szerezzen a Budapesti Értéktőzsde Zrt. (BÉT) felett, és ezáltal közvetett egyedüli irányítójává váljon a KELER-csoportnak is.

2015.12.03 11:42MTI

Röviddel a versenyhivatal bejelentését követően az MNB megerősítette, hogy nemsokára megtörténik a tranzakció zárása, és a december 16-i rendkívüli közgyűlésén átveszi a tőzsde irányítását.

A GVH döntése szerint kizárható a kedvezőtlen versenyhatás a tranzakció engedélyezését követően, mivel az MNB-nek sajátos közérdekű feladatai miatt nincs objektív érdekeltsége a BÉT és a KELER-csoport közötti jelenlegi kapcsolat piactorzító megváltoztatásában.

Ezenkívül a GVH megállapította, hogy a BÉT és a KELER-csoport természetes monopólium jelleggel, kizárólagosan végzi az egymáshoz kapcsolódó tevékenységeit, így nem lehet versenytársuk. A KELER-csoportnak diszkriminációmentesen kell nyújtania szolgáltatásait a jogszabály alapján, ez is alátámasztja, hogy kizárható a kedvezőtlen versenyhatás - fűzi hozzá a GVH.

Az összefonódás hatásainak értékelésekor a versenyhivatal megállapította azt is, hogy az MNB-csoportnak, a BÉT-nek és a KELER-csoportnak nincs azonos tevékenysége, ugyanakkor vizsgálta, hogy a BÉT és a KELER-csoport közötti, a - mostani összefonódás nélkül is - fennálló kapcsolódásokban bekövetkezhet-e a versenyre káros változás abból adódóan, hogy a KELER-csoport és a BÉT egy vállalkozáscsoportba, az MNB-csoportba került.

Az MNB MTI-hez eljuttatott, csütörtöki közleményében üdvözölte a GVH döntését, "amivel minden akadály elhárult az elől, hogy a jegybank minősített többségi tulajdonosává váljon a hazai értéktőzsdének és ezzel a BÉT újra nemzeti tulajdonba kerüljön".

Mint írták, a döntésnek köszönhetően a tranzakció zárása hamarosan megtörténik, a MNB pedig a társaság december 16-i rendkívüli közgyűlésén átveszi a Budapesti Értéktőzsde irányítását, és megkezdi a tőkepiac-fejlesztési stratégiájának megvalósítását a magyar kormánnyal együttműködésben.

A BÉT meghatározó tulajdonosaként a jegybank számos olyan stratégiai újítás bevezetésére készül, amelyek a hazai tőkepiac fejlesztését szolgálják, és amelyek megfelelő ösztönzőket biztosítanak a hazai tőzsdei kibocsátók és befektetők számára. E stratégia, illetve a Budapesti Értéktőzsde működésének átalakítása eredményeként egy egészségesebb szerkezetű pénzügyi rendszer jöhet létre az országban, amely hatékonyabb módon szolgálja a gazdasági növekedést - hangsúlyozza közleményében az MNB.

November 24-én jelentették be, hogy az MNB több mint 75 százalékos tulajdonosa lett a Budapesti Értéktőzsdének, miután megvásárolta a Wiener Börse leánycége, a CEESEG AG és az Österreichische Kontrollbank összesen 68,8 százalékos részesedését. A vásárlás előtt az MNB a BÉT részvényeinek 6,95 százalékát birtokolta.

A BÉT új elnöke, Nagy Márton, az MNB alelnöke vezérigazgatója pedig Végh Richárd, az MNB tőkepiaci és piacfelügyeleti igazgatója lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.