70 négyzetméterenként egy eladó

Csak a diszkontokat érintené a foglalkoztatási kvóta

Az önkiszolgáló jelleggel működő diszkontokban 70 négyzetméterenként kellene beállítani egy eladót.

2015.12.03 08:24ma.hu

Mentesülnének a kiskereskedelemben tervezett kötelező foglalkoztatási kvóta alkalmazása alól azok a nagyáruházak, amelyekben a vásárlók kiszolgálására alkalmas csemegepultokat tartanak fenn - írja a Magyar Idők.

A cikk szerint ez azt jelentené, hogy a 400 négyzetméteresnél nagyobb boltokat üzemeltető vállalatok közül csak az önkiszolgáló jelleggel működő diszkontláncokra vonatkozik majd a szigorítás. Ezek számára előírnák, hogy a nyitvatartási időben hetven négyzetméterenként legalább egy olyan dolgozónak kell az eladótérben tartózkodnia, aki kereskedelmi tevékenységet folytat.

A tervezet nem részletezi, konkrétan mely feladatkörök esetén lesz kötelező az állomány frissítése, és különféle szakképesítések meglétéhez sem kötik a létszámbővítést. A kereskedelmi tevékenységbe beletartozik többek között az eladói, a vevőszolgálati, az árufeltöltői vagy a pénztárosi munkakör is.

A lap értesülései szerint az elképzelés csupán azokat a nagy láncokat érintené, amelyek üzleteiben nincsenek olyan hagyományos csemegepultok, ahonnan naponta friss áruval szolgálják ki a vásárlókat. A lépés alól az elképzelések szerint tehát eleve mentesülnének a személyes kiszolgálórészleggel rendelkező hiper- és szupermarketek. Az önkiszolgáló rendszerben működő diszkontláncok számára viszont nagy változást hozhat a munkaerőpiaci folyamatokat is befolyásoló elképzelés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.