Nébih

Növényvédőszer-maradvány miatt kígyóuborkát vontak ki a forgalomból

A laborvizsgálat a mintában határérték felett mutatta ki olyan rovarölőszer hatóanyagát - acefátot és metamidofoszt -, amely sem Magyarországon, sem más uniós tagállamban nem engedélyezett.

2015.10.17 13:50MTI

Nem engedélyezett növényvédőszert mutattak ki egy Tolna megyei kiskereskedőnél a kígyóuborkában, ezért kivonták a forgalomból - közölte Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

A Nébih ellenőrei az éves ellenőrzési terv szerint vizsgálták a kiskereskedő raktárában vett mintát, mely a jelenlegi adatok szerint egy csongrádi őstermelőtől egy szegedi telephelyű szövetkezet közvetítésével érkezett, és több zöldségeshez is szállítottak belőle.

A laborvizsgálat a mintában határérték felett mutatta ki olyan rovarölőszer hatóanyagát - acefátot és metamidofoszt -, amely sem Magyarországon, sem más uniós tagállamban nem engedélyezett.

A mért hatóanyag-maradék "a szokásosnál jelentősen nagyobb mennyiségű uborka fogyasztása esetén", nagy dózisban rövid időn belül jelentkező tüneteket - émelygést, hányást, gyengeséget - okozhat, ám gyorsan felszívódik, illetve 1-3 napon belül távozik a szervezetből és hosszú távú, egészségügyi károsodást nem okoz. Normál fogyasztási szokásoknak megfelelő mennyiségben tüneteket nem, vagy kis eséllyel okozhat a hatóanyag.

Magzatkárosító, mutagén, génkárosító vagy karcinogén hatást nem figyeltek meg egyik hatóanyag esetében sem. Aki mégis tapasztalja a kígyóuborka elfogyasztását követően a felsorolt tüneteket, keresse fel kezelőorvosát - javasolja az élelmiszerbiztonsági hivatal.

Az országos főállatorvos azonnali vizsgálatot rendelt el, az érintett tételeket a kereskedelmi forgalomból visszahívják. A Nébih folyamatosan közli az érintett helyeket és egységeket, ahonnan a termék a vásárlókhoz kerülhetett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.