Kartell

Az Euromedic Pharma megfellebbezi a GVH határozatát

Az Euromedic Pharma megfellebbezi a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kedden közzétett határozatát, amelyben csaknem 2,5 milliárd forint bírságot szabott ki egy gyógyszerkartell résztvevőire, három gyógyszer-nagykereskedő cégre és két tanácsadó vállalkozásra.

2015.09.17 15:25MTI

Az Euromedic Pharma csütörtökön MTI-hez eljuttatott közleménye szerint azonnali jogi lépéseket tesznek a GVH döntése ellen.

Korábban már a másik két érintett cég - a TEVA és a Hungaropharma - is azt közölte, hogy nem ért egyet a GVH-bírsággal.

Joseph Priel, az Euromedic elnöke közleményükben kijelentette, hogy a GVH döntése számos tekintetben figyelmen kívül hagyta a gyógyszer-nagykereskedelmi piac sajátosságait, miszerint az árak és az árrések törvényileg szabályozottak.

A közlemény idézi Sándor Mariannát, az Euromedic Pharma vezérigazgatóját, aki szerint a versenytanács által feltárt tényállás hiányos, megállapításai megalapozatlanok.

A TEVA Gyógyszergyár Zrt. akkori tájékoztatása szerint minden lehetséges jogi lépést megtesz a döntés megváltoztatása érdekében.

A Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt. határozott álláspontja pedig az, hogy jogsértést semmilyen tekintetben, semmilyen módon nem követtek el, a versenytanács határozatát tanulmányozzák, az abban foglalt megállapításokat elemezik, értékelik, ezt követően döntenek a szükséges lépésekről.

A GVH kedden jelentette be, hogy összesen csaknem 2,5 milliárd forint bírságot szabott ki egy gyógyszerkartell résztvevőire, három gyógyszer-nagykereskedő cégre és két tanácsadó vállalkozásra, amelyek megítélése szerint befolyásoltak egy közbeszerzési kiírást, ajánlatuk benyújtása előtt egymásra tekintettel meghatározták ajánlati áraikat és felosztották egymás között a piacot.

Az ügy 2011-re nyúlik vissza, amikor a Budapesti Egészségközpont Zrt. gyorsított meghívásos közbeszerzési eljárást írt ki a fővárosi önkormányzathoz tartozó tizenkét kórház számára, évente ötmilliárd forint értékben. A kiíró külső szakértőként alkalmazta a PharmAudit Kft.-t, amely az összejátszást szervezte a Mezadin Piackutató és Marketing-kommunikációs Kft. segítségével.

Az elmarasztalt vállalkozások közösen érték el a pályázati kiírás módosítását úgy, hogy a pályázati feltételeket csak az Euromedic-Pharma Gyógyszernagykereskedelmi Zrt., a Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt. és a TEVA Gyógyszergyár Zrt. tudja teljesíteni. A GVH szerint ezután a PharmAudit Kft. koordinálásával a három nagykereskedő felosztotta egymás között a tizenkét fővárosi kórház számára kiírt pályázatban meghatározott 919 hatóanyagot annak érdekében, hogy mindannyian az általuk megfelelőnek tartott arányban legyenek a tender nyertesei.

A GVH a három gyógyszer-nagykereskedő cég mindegyikére 792 millió forint, a Mezadin Kft.-re 66,6 millió forint, a végelszámolás alatt álló PharmAudit Kft.-re pedig 12 ezer forint bírságot szabott ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.