Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat

A vásárlók megtévesztése miatt bírságolt a GVH

A vásárlók megtévesztése, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt 1,2 millió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az Immunotic Kft.-t.

2015.09.11 16:02MTI

A közlemény szerint az Immunotic Kft. által előállított és forgalmazott Immunotic készülékcsaládot a cég 2013 augusztusa és 2014 decembere között a honlapján, közösségi oldalakon, a saját blogján olyan gyógyító hatásokkal népszerűsítette, amelyeket nem tudott a tudomány elvárásainak megfelelő bizonyítékokkal alátámasztani. A fogyasztók azt gondolhatták, hogy számos betegség kezelhető a készülékek használatával.

A GVH szerint az Immunotic Kft. megalapozatlan egészségre vonatkozó állításokat tett honlapján és a Facebook oldalán a vizsgált időszakban ImmunoSlim készülékével összefüggésben, mondván, a normál testsúly, vagyis a fogyás vagy a hízás különösebb megerőltetés nélkül, pusztán a gép rendszeres használatával elérhető. Az eszköz hatékonyságára vonatkozó állításait azonban nem igazolta bizonyítékokkal - tették hozzá.

Kiemelték: a versenyhivatal a jogsértéssel érintett árukból realizált, időarányos árbevétel 5 százalékát tekintette a bírság alapösszegének.

A GVH súlyosító körülményként értékelte, hogy a jogsértéssel érintett termék bizalmi jellegű, a megcélzott fogyasztói kör jelentős része az egészségügyi problémáik miatt fokozottan kiszolgáltatott valamint, hogy a jogsértő kommunikáció 16 hónapig volt elérhető - olvasható a közleményben.

A versenyhivatal enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a honlapi tájékoztatások egy része a fogyasztók szűk köréhez jutott el, a blog látogatottsága alacsony volt és az egyes kommunikációs eszközökön figyelmeztető tájékoztatások szerepeltek arról, hogy a készülékek nem gyógyítanak.

A GVH felhívta a figyelmet, hogy a vállalkozásoktól olyan bizonyítékokat vár el az egyes állítások igazolására, amelyek egyrészt alátámasztják gyógyító vagy egészségre vonatkozó állításaikat, másrészt megfelelnek a tudomány elvárásainak, és e bizonyítékokkal rendelkezniük kell már a reklámjaik közzététele előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.