Devizahitelek

A Horvátországban működő külföldi bankok újratárgyalnák az eurósítást

A pénzintézetek azt kérték, hogy a kormány vizsgálja felül a javasolt jogszabályt, és a bankok, valamint a hitelesek egyenlő arányban osztozzanak az eurósítás költségein, továbbá csak a szociálisan rászorulók vehessék igénybe ezt lehetőséget.

2015.09.11 21:38MTI

A Horvátországban működő nyolc külföldi bank közös nyilatkozatban kérte a kormányt, hogy tárgyalja újra a svájci frank alapú hitelek eurósításáról szóló törvényjavaslatát - tájékoztatott a Nova Tv péntek esti hírműsora.

A pénzintézetek azt kérték, hogy a kormány vizsgálja felül a javasolt jogszabályt, és a bankok, valamint a hitelesek egyenlő arányban osztozzanak az eurósítás költségein, továbbá csak a szociálisan rászorulók vehessék igénybe ezt lehetőséget. Cserében, amíg a tárgyalások tartanak, a bankok a devizahitel-tartozások miatt nem indítanak végrehajtást és nem árverezik el a hitelesek lakását, amelyben élnek - állt a közleményben.

Boris Lalovac pénzügyminiszter ez utóbbi kijelentést úgy értelmezte, hogy a bankok megpróbálják zsarolni a kormányt.

A miniszter szerint a pénzintézetek "ultimátumot" adtak a kormánynak. "Vagy úgy lesz, ahogy mi mondjuk, vagy kidobjuk a horvát embereket az otthonaikból" - mondta, majd hozzátette: ilyen kommunikáció elfogadhatatlan.

A tárcavezető nyomatékosította: a kormány továbbra is szilárdan áll az elhatározása mellett, hogy hosszú távon megoldja a svájci frank hitelesek problémáját. A bankokat pedig arra kérte, hogy tartsák be a törvényt, miután az hatályba lépett.

Boris Lalovac a külföldi pénzintézetek korábbi bejelentésére, miszerint perelnék a horvát államot az eurósítás miatt, úgy reagált: a horvát kormánynak joga van megvédeni állampolgárait attól a pénzügyi csődtől, amelyet a bankok okoztak.

A miniszter kifejtette: amikor a horvát állampolgárok túlfizették hiteleiket, a pénzintézetek nem zúgolódtak. Szerinte a bankok elegendő időt kaptak arra, hogy a hitelesekkel közösen megoldást találjanak a problémára. Mivel ez nem történt meg, a kormánynak politikai döntést kellett hoznia.

A parlamentnek benyújtott törvényjavaslat szerint a svájci frank alapú hitelek euróra váltása az aktuális piaci árfolyamon történik, azzal a kamattal, amely a hitelfelvétel időpontjában volt érvényes. A hitelintézeteknek pedig három hónapjuk van arra, hogy átváltsák a kölcsönöket, a költségeket pedig saját maguknak kell állniuk, amit adókedvezmény formájában leírhatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.