Devizahitelek

Az eurósítás miatt a horvát államot perelnék a külföldi bankok

A svájci frank alapú hitelek eurósítása miatt perelnék a külföldi bankok a horvát államot. Boris Lalovac pénzügyminiszter szerint a kormánynak jogában áll ily módon megvédeni állampolgárait a pénzügyi csődtől.

2015.09.03 17:50MTI

A Horvátországban működő legnagyobb külföldi bankok közös nyilatkozata szerint Horvátország azzal, hogy eurósítja a svájci frank alapú hiteleket, megszegi a befektetésekről szóló uniós törvényeket és bilaterális szerződéseket.

Az Erste Group Bank AG, a UniCredit SpA, az OAO Sberbank, továbbá a Raiffeisen Bank International AG és a Hypo Group Alpe Adria AG bejelentette, perelni akarja a horvát államot, amennyiben az nem áll el a tervétől.

Branko Grgic, a kormány alelnöke még a múlt héten kijelentette: szeptemberben törvényjavaslatot nyújtanak be a parlamentnek a svájci frank alapú hitelek euróra váltásáról. Emlékeztetett, hogy a pénzintézetek elegendő időt kaptak arra, hogy a hitelesekkel közösen megoldást találjanak a problémára. Mivel ez nem történt meg, a kormánynak politikai döntést kellett hoznia.

Boris Lalovan pénzügyminiszter csütörtökön úgy reagált a bankok bejelentésére, hogy a horvát kormánynak joga van megvédeni állampolgárait attól a pénzügyi csődtől, amelyet a bankok okoztak.

Amikor a horvát állampolgárok túlfizették hiteleiket, ugyanezek a pénzintézetek nem zúgolódtak - mondta, majd hozzátette: 2008 és 2014 között - amikor az ország súlyos gazdasági válságban szenvedett - 8 milliárd kuna (350 milliárd forint) vándorolt ki a horvát emberek zsebéből külföldre.

A miniszter a múlt héten arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a svájci frank alapú hitelek euróra váltása az aktuális piaci árfolyamon történik, azzal a kamattal, amely a hitelfelvétel időpontjában volt érvényes. A hitelintézeteknek pedig három hónapjuk van arra, hogy átváltsák a kölcsönöket, a költségeket pedig saját maguknak kell állniuk, amit adókedvezmény formájában leírhatnak.

A Horvát Nemzeti Bank (HNB) számításai szerint a svájci frank alapú hitelek eurósításával 6 milliárd kunát (261 milliárd forintot) veszíthetnek a pénzintézetek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.