Paks II.

Társadalmi ellenőrzés a Paksi Atomerőműben

A Paksi Atomerőmű környezetében fekvő településeket tömörítő Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) képviselői személyesen tájékozódtak az erőmű II. blokkján zajló főjavítási munkálatokról, az új, 15 hónapos karbantartási ciklus őszi bevezetésének helyzetéről és a környezeti ellenőrző rendszer működéséről.

2015.08.26 15:25MTI

Az ellenőrző bizottság tagjai rendszeresen látogatják a létesítményt, ezzel is biztosítva az erőmű tevékenysége feletti civil kontrollt, és azt, hogy a térség településeinek polgárai első kézből kapjanak tájékoztatást az atomerőműben elvégzett feladatokról és a szükséges fejlesztésekről.

A közlemény idézi Fülöp Jánost faddi polgármestert, az ellenőrző bizottság elnökét, aki elmondta: a 15 hónapos karbantartási projekt és az üzemidő hosszabbítás témaköre mellett nagy hangsúlyt fektettek az általuk üzemeltetett környezeti mérőállomások információi és az atomerőmű saját környezeti ellenőrző rendszeréből kapott adatok összehasonlítására. Megnyugtató, hogy mindkét rendszer egyhangúlag bizonyítja, hogy az atomerőmű nem szennyezi a környezetét - mondta.

Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója a látogatás kapcsán kiemelte: az atomerőmű számára stratégia fontosságú a közbizalom, a társadalom támogatásának megléte, amelynek egyik alapfeltétele a létesítmény működésének ismerete. Az igazgató a II. blokkon zajló munkálatok kapcsán kitért arra is, hogy a főjavítások rendje a közeljövőben megváltozik, reményeik szerint az atomerőmű ugyanis még ősszel megkaphatja az Országos Atomenergia Hivatal engedélyét a 15 hónapos karbantartási ciklus bevezetésére.

Ezzel az eddigieknél is kevesebb radioaktív hulladék keletkezik majd az erőműben és a működés hatékonysága is javulni fog - írták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.